Yam Sebzesi Hakkında

Afrika, Asya, Avustralya ve Amerika’da yaygın olarak yetiştirilen yamın kabuğu sert, içi etlidir. Çoğunlukla koyu kahve veya açık renkte olan yam, M.Ö. 8000’li yıllardan beri yetiştiriliyor. Yaşam kaynağı olarak görülen bu sebze, 6 ay boyunca taze kalabilir ve mangalda, ızgarada, fırında veya kaynatılarak tüketilebilir. Beyaz, mor, turuncu ve pembe renklerdeki yumrular, güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Toprak altında yetişen yam, özellikle diyet lif ve antioksidan bakımından zengin içeriği sayesinde kolon ve bağırsak kanserini önlemede etkili olduğu görülmüştür. C vitamini içeriği ile vücudun demir emilimini destekler ve kemik sağlığına katkı sağlar.

Yam Sebzesi̇Yam Sebzesinin 100 Gramlık Besin Değeri

Kalori: 140 kcal
Karbonhidrat: 30 g
Protein: 1 g
Yağ: 0 g
Lif: 3 g
C Vitamini: Günlük ihtiyacın %18’i
B5 Vitamini: %9’u
Manganez: %22’si
Magnezyum: %5’i
Potasyum: %19’u
Tiamin: %10’u
Bakır: %21’i
Folat: %5’i

Yam Sebzesinin Faydaları

Kanser Önleyici Etki: Diyet lifleri bakımından zengin olan yam, bağırsak florasını dengeler ve hücre deformasyonunu önleyerek kolon kanserine karşı koruma sağlar.

Demir Emilimi Desteği: Vücudun kan hücrelerini artırabilmesi için C vitaminine ihtiyacı vardır. Yam, günlük C vitamini ihtiyacının %50'sini karşılayarak bu ihtiyacı destekler.

Antioksidan Özellik: Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan yam, iltihaplanmayı azaltarak vücudu korur.

Trabzon hurması (Cennet Hurması) ne işe yarar, nasıl yenilir? Trabzon hurması (Cennet Hurması) ne işe yarar, nasıl yenilir?

Kronik İnflamasyonu Azaltma: Yam, vücutta dengesiz iltihap ve asit birikimini önleyerek organ fonksiyonlarının korunmasına destek sağlar.

Bağışıklık Güçlendirici: Kronik inflamasyonu ve zararlı bakterileri azaltarak bağışıklık sistemini destekler; kalp, diyabet ve obezite gibi hastalık risklerini azaltır.

Yam sebzesi, güçlü besin değeri ve sağlık yararlarıyla günlük beslenmeye eklenebilecek faydalı bir seçenektir.

Kaynak: Haber Merkezi