Kaderimizi, tutkularımız ve ideallerimiz mi belirler, yoksa tutkularımızı, ideallerimizi ve hayatımızı yalnızca kaderimiz mi şekillendirir?

   Kader çizgisi çizilirken, insan bir baş rol oyuncusu olabilir mi, yoksa bu senaryoda sadece bir figüran olarak mı kalır ve varlığını bu şekilde mi sürdürür?

   Birçok insan bir ön kabulle kaderin kendisine çizdiğini varsaydığı menzilde ilerler, risk alıp yolunu değiştirmez ve idealleri uğruna mücadele etmekten çekinir.

   Oysaki insan özgür bir iradeye sahip olan, kendi tercihlerini kendisi yapabilen hür bir varlıktır. Güçlü insanlar, yeri geldiğinde kendi yol haritalarını kendisi çizebilen, gerektiğinde yolunu değiştirebilme yetisine sahip olan bireylerdir.

   Yaşlı Adam ve Deniz, kader/irade - zafer/mağlubiyet - insan/tabiat çatışmasından hareketle kaleme alınmış ve yazarın yaşamsal deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı oldukça etkileyici bir macera romanı.

   Eser, Santiago adında, tam 84 gündür balık tutmayı bir türlü başaramayan yaşlı ve talihsiz bir balıkçının teknesinde tek başına, okyanusun ortasında, tam dört gün boyunca, bir kılıç balığını yakalamak için verdiği olağanüstü mücadeleyi anlatıyor.

   Santiago'nun kararlılığı, güçlü iradesi ve cesareti okuyucuda büyük bir hayranlık uyandırıyor. Kitapta anlatılan olaylar Küba'da yaşanıyor ve Santiago ile birlikte ona bir süre yardım eden Manolin isimli vefakâr bir çocuk kitabın şahıs kadrosunu oluşturuyor. Kitabın tamamında dramatik bir hava hâkim ve okuyucu kitabın başından itibaren zavallı ve şanssız bir balıkçı olan Santiago ile hemen bir özdeşlik kuruveriyor.

   Eserde, heyecan unsuru ustaca kullanılmış ve kitap sonuna kadar merak öğesini sürekli canlı tutmayı başarmış. Usta sanatçının tanrısal baķış açısını kullandığı romanda, çok güzel betimlemeler bulunuyor ve ünlü yazar kelimelerle adeta bir resim çiziyor.

   Hemingway'a 1953 yılında Pulitzer Ödülü'nü kazandıran bu kitapta kader, irade, yalnızlık, çaresizlik, umut, inanç, vefa ve onur gibi çok önemli kavramlar işleniyor; usta yazar söz konusu bu eserinde okuyucuya, zafer ve yenilgi kavramlarını sorgulatıyor. Bütün bunların yanında kitapta kullanılan birçok denizcilik teriminin okuyucunun kelime hazinesini zenginleştireceğini ve dipnotların da bu amaca hizmet ettiği söylenebilir.

   Hemingway, bu güzel kitabı üstün yaratıcılık gücünü kullanarak ve romanını estetik bir süzgeçten geçirerek okuyucuya başarılı bir şekilde aktarmış.

   Hayat zorluklar ve engellerle dolu bir mücadele sürecidir.

   İnsan yaşamındaki her tutku, bireyin hayat karşısındaki sürekliliğini sağlayan bir olgudur. 

   Onurlu insanlar, güçlükler karşısında pes etmez ve hayallerini gerçeğe dönüştürmeye gayret eder; çünkü hayaller ve tutkular insanları hayata bağlar.

   Önemli olan, başarılı olmak değil idealleri için onurlu bir savaş vermektir.

   İnsan, doğan her yeni güneşle birlikte eğer umutlarını da tazeliyorsa yaşamı gerçekten savunuyor demektir.

   Doğan her yeni gün, yepyeni umutların ve hayallerin başlangıcıdır.

   Sağlıcakla kalın, kitaplarla kalın...