Son dönemece girilirken, Necip ve İshak isimleri öne çıkıyormuş. Ama bazı milletvekilleri Sait ve Oğuzhan için de bastırıyormuş. Burcu da sıcak bakılan adaylardan birisiymiş.

Evet doğru tahmin ettiniz; Gaziantep Üniversitesi rektörlük seçiminden bahsediyorum.

İsimlerini yazdığım adaylar kusuruma bakmasınlar. Bilim adamı olmaları nedeniyle hepsini Prof.Dr. unvanları ile anmak gerekir. Ancak haftalardır gazetelerde adayların isim ve özellikleri değil, kimin adayı oldukları yazılıyor.  GAÜN rektörlük seçimini alelade bir dernek seçimine indirgeyen de değerli bilim adamlarımızı birilerinin adayı konumuna indirgeyen de siyaset kurumu.

Prof.Dr. unvanının bir anlamı yok. Zaten rektörlük için şart olmasa, o unvana bakan da yok. Bunu son bir aydır GAÜN’ün rektörlük seçimi ile ilgili haberlerde net bir şekilde görüyoruz.

**

Bilim yuvası olarak adlandırdığımız üniversitelerin rektörlük seçimine herkes müdahil. Bir tek, o okullarda okuyacak öğrencilere ve liderlik edeceği öğretim görevlilerine fikrini soran yok.

Eğitim hayatında üniversitenin kapısından geçmemişler, kendi rektör adayının seçilmesi için canla başla çalışıyor.

Ne için?

Bu mücadelenin üniversitede daha iyi bir eğitim için olduğuna mı inanıyorsunuz?

**

Adaylar da farklı bir psikoloji içerisinde değil. Okullarını bırakmışlar, Ankara’nın yolu aşındırıyorlar. Bir siyasi seçime hazırlanır gibi, odaların, yerel yönetimlerin, siyasetçilerin, cemaatlerin desteğini alma yarışının içerisindeler.

Madem bu seçimi üniversite sınırları dışına taşıdınız, üniversitede yapacağınız projeleri kamuoyu ile neden paylaşmıyorsunuz?

Gerek yok tabii.

Prof.Dr. unvanları gibi, projelerin de bir önemi yok bu seçimde.

**

Üniversitelerin şehirle bütünleşmesi ve şehir hayatına katkı sunması gerektiğine inanıyorum. Özellikle üniversite-sanayi işbirliğinin, şehrin kalkınması için son derece önemli olduğunu savunuyorum.

Bu nedenle dün oda başkanlarının rektör seçimine yönelik verdikleri demeci, bu yönde bir temenni olarak değerlendiriyorum.

Zira mevcut rektör döneminde bu konuda ciddi sıkıntılar yaşandı. GAÜN, polemiklerle, sorunlarla gündem olmaya başladı. Oda başkanları bir isim de zikretmeden bu soruna parmak bastı diye düşünmek istiyorum.

Aynı hatalar yeni rektör döneminde yaşanmasın…

Peki yaşanan bu sorunlarda siyaset kurumunun payını göz ardı edebilir miyiz?

**

Bilim adamlarımız, bilim yuvalarının yönetimine talipler.

Gönül isterdi ki demokratik bir şekilde gerçekleşsin bu görev değişimi.

Ancak sistem buna müsaade etmiyor.

Birilerinin adayı olmak gerekiyor, kazanmak için.

O nedenle kimin kazandığının hiçbir önemi yok artık.

Bu konuda yeterliliği tartışılır isimler tarafından masaya yatırılmayı kabul eden her aday, tartışmalı artık.

**

GAÜN’de rektörlük seçimini, birilerinin adayı kazanacak.

Ondan sonra da bilime hizmet edecek(!)

Bütün üniversiteler özelinde; kim kazanırsa kazansın bir kez daha yazık oldu GAÜN’e…