Son zamanlarda İsveç için NATO üyeliği gündemde. Türkiye’nin bu konudaki tavrı oldukça netti. NATO üyeliğine onay verilmesi isteniyorsa Türkiye’nin de AB üyeliğinin önünün açılması talep edilmişti.
İsveç’in NATO ile yirmi yıl önce, 1994’te Barış İçin Ortaklık vasıtasıyla başlayan iş birliğinden sonra 2014 yılında yapılan Varşova Zirvesi’nde kendisine NATO ile geliştirilmiş diyalog ve iş birliği imkânları sunulmuş beş ortak ülkeden biridir. Geliştirilmiş Fırsatlar Ortağı statüsü İsveç’e farklı ortaklık formatlarının yanı sıra daha esnek ve daha bireyselleştirilmiş ilişkiler kurma olanağını vermiştir. Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı şekilde ilhakı, Doğu Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve bizim 2016-17 için savunma politikası tasarımız İsveç’e bu statünün verilişi ile aynı zamana denk gelmiştir. Savunma politikamızın gözden geçirilmesi gereğinin yanı sıra bir Avrupa ülkesinin askeri güç kullanarak mevcut güvenlik düzenini ihlâl etmeye hazırlandığı yönündeki dramatik mesaj yeni ortak platformuna hız kazandırdı. Yıl 2023 Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bugün başlayacak kritik NATO Zirvesi öncesinde; dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bir araya geldi. Üçlü zirvede; Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya katılım konusunu Meclis’e sevk edeceği, İsveç’in de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği açıklandı.
İki gün sürecek NATO Zirvesi’nde birçok önemli stratejik konu ele alınacak. Bunlar arasında NATO’nun gizli askeri planlarının onaylanması, İsveç’in üyeliği ve Ukrayna’ya verilecek güvenlik garantileri ile üyelik için yol haritası bulunuyor.