Emir Sultan Hazretlerinin ismi Muhammed bin Ali el-Buhari’dir. Hicri 770 (M. 1368) yılında Buhara’da doğdu. Henüz küçük yaşta iken kerametleri görüldü. Buhara âlimlerinin ve şeyhlerinin terbiyesi altında yetişti. Sonra Bursa’ya gelip yerleşti. 

Şeyh Sadreddin Konevi Hazretleri’nin Miftahul-gayb kitabını kendi hattı ile yazıp Molla Fenari’ye okudu. Molla Fenari kitabın üzerine icazetname yazdı. 

“…Ve üzerine benden bir sevgi koydum…” mealindeki (Taha suresinin 39.) ayet-i kerimesinin sırrına mazhar oldu. Yıldırım Bayezid Han ve Bursa halkı kendisini çok severlerdi. Padişah, kızı Hundi Hatun’u Emîr Sultan’a nikahladı. 

Osmanlı sultanları kerametlerini açıkça gördüklerinden kendisine son derece hürmet ederler, sefere çıkacaklarında kılıcı onun elinden kuşanıp duasını alırlardı. Emir Sultan Hazretleri, Yıldırım Bâyezîd Han, Çelebi Mehmed Han ve Murad Han devirlerinde yaşadı. 833/1430 tarihinde Bursa’da vefat etti. Vefatına “İntikal-i Emir” lafızları tarih düşürüldü. 

Timur, Bursa’yı istila ettiğinde askerleri halka eziyet verdi. Ahali Emir Sultan’a gelip bu sıkıntının gitmesi için yardımını istediler. Müslümanlara dedi ki: 

“Timur’un ordusunda eski elbiseler giymiş, şu kıyafette bir demirci vardır. Varın, ona selâmımı söyleyin ve şimdiden sonra gitmenizi istiyor, deyin.” 

Timur’un ordusunda o demirciyi bulup Emir Sultan’ın selam ve kelâmını ilettiler:

“İşittik ve itaat ettik, inşallah yarın gideriz” dedi. 

Ertesi gün Timur askeriyle acele olarak oradan göçtü. (Şakaik Zeyli, Mecdi Efendi)