Seçici Konuşmazlık, kişinin konuşma becerisi bulunduğu halde konuşmamasıdır. Birey konuşacağı kişileri seçer ve sadece onların yanında konuşur.
Konuşmama, dil problemi veya konuşma bozukluğu gibi sebeplere bağlı değildir.
Seçici konuşmazlıkta süre 1 ay ve daha fazlasıdır. (Çocuğun okuldaki ilk yılının ilk ayı genelde kaygılı geçer; bu yüzden bu dönemdeki davranışlar, seçici konuşmazlık kapsamında değerlendirilmez.)
Seçici Konuşmazlık (Mutizm) için DSM-5 de yer alan tanı ölçütlerine bakalım: “A: Başka durumlarda konuşuyor olmasına karşın, konuşmasının beklendiği özgül toplumsal durumlarda (örn. okulda), sürekli bir biçimde, konuşamıyor olma. B: Bu bozukluk, eğitimle ya da işle ilgili başarıyı engeller ya da toplumsal iletişimi bozar. C: Bu bozukluğun süresi en az bir aydır (okulun birinci ayıyla sınırlı değildir.). D: Konuşamıyor olma, söz konusu toplumsal durumda konuşulan dili bilmeme ya da o dilde rahat konuşamama ile ilişkili değildir. E: Bu bozukluk, iletişim bozukluğu (örn. çocuklukta başlayan akıcılık bozukluğu) ile daha iyi açıklanamaz ve yalnızca otizm kapsamında bozukluğun, şizofreninin ya da psikozla giden başka bir bozukluğun gidişi sırasında ortaya çıkmamıştır.”