Hazır Beyan Sistemi, beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan ibaret olan mükelleflerin beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanarak internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir.
Hazır Beyan Sisteminden Yararlanacak Olan Mükellefler Kimlerdir?
Bu sistemden; sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratları ayrı ayrı veya birlikte elde eden mükellefler yararlanabilecektir.
Kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iradın yanı sıra ticari, zirai veya serbest meslek kazancı elde edenler bu sistem üzerinden beyanname veremeyeceklerdir.
Sisteme Nasıl Ulaşabilirim?
Sisteme Gelir İdaresi Başkanlığının gib.gov.tr internet adresinden ulaşılabilmektedir.
Hazır Beyan Sistemine;
• hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden (Kullanıcı Kodu ile Giriş, e-Devlet Yöntemi ile Giriş veya Yabancı Kimlik Numarası ile Giriş),
 • Dijital Vergi Dairesinden (Hazır Beyan Sistemi),
giriş yapılabilir.
Yurt dışında yaşayan ve Sistem üzerinden beyanname vermek isteyen T.C. vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancı kimlik numarası sahibi yabancılar Dış Temsilciliklerimizden e-Devlet şifresi alabilirler.
Ayrıca, beyannamenizi Hazır Beyan Mobil uygulaması aracılığıyla da cep telefonunuzdan gönderebilirsiniz. 
Sistem Üzerinden Beyannamemi Nasıl Verebilirim?
Sisteme giriş yapıldığında hazırlanmış olan Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ekrana yansımış olacaktır. Beyannamenin üzerinde gerekli kontrolleri, düzeltmeleri ve varsa gider, indirim vb. eklemelerinizi yaptıktan sonra onayladığınızda elektronik ortamda kayıtlara alınacak ve verginiz sistem tarafından hesaplanarak otomatik tahakkuk ettirilecektir.
Sistemdeki Bilgiler Nereden Alınmaktadır?
Beyannamelerin hazırlanmasında kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları elde eden kişilere ilişkin Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi, tapu, banka, PTT, inşaat ve sigorta şirketleri, TOKİ, elektrik, su, doğalgaz şirketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurum ve kuruluşlardan edinilen bilgiler kullanılmaktadır.
Sistemdeki Bilgiler Eksik ya da Hatalı İse Ne Yapmalıyım?
Eksik ya da hatalı olan bilgileri düzeltebilir, beyannamenizi düzeltilmiş şekliyle onaylayarak gönderebilirsiniz.
Sistem Üzerinden Kanuni Süresinden Sonra Beyanname Verebilir Miyim?
Kanuni süresi içerisinde verilmeyen beyannameler, Sistem üzerinden pişmanlık talepli veya kanuni süresinden sonra seçenekleri ile verebilirsiniz.
Daha Önce Verilmiş Bir Beyanname veya Açılmış Bir Mükellefiyet Yoksa Bu Sistemden Yararlanabilir miyim?
Sistemden daha önce beyanname vermemiş veya mükellefiyet kaydı olmayanlar da yararlanabilecektir. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamenizi sistem üzerinden onaylayıp gönderdiğinizde ilgili vergi dairesinde mükellefiyetiniz otomatik olarak açılacaktır.
Beyannamenin Hazır Beyan Sistemini Kullanarak Verilmesi Zorunlu mudur?
Sistemi kullanma zorunluluğunuz bulunmamakla birlikte, sistem vergi dairesine gitmeden hızlı, güvenilir, kolay ve masrafsız bir şekilde beyanname gönderme imkânı sunmaktadır.
Daha Önceden Kira Beyannamesi Verilmesine Rağmen İlgili Yıl İçin Beyanname Verilmesi Gerekmiyorsa Sistem Üzerinden Dilekçe Verebilir Miyim?
Sisteme giriş yaptığınızda “İşlemlerim/İstisna Dilekçesi Vermek İstiyorum” menüsünden, aşağıda belirtilen seçeneklerden durumunuza uygun olan kısımları işaretleyerek vergi dairesine gitmeden dilekçenizi verebilirsiniz.
“Dilekçe Verme Nedeni” başlığındaki ifadeler şöyledir;
• İstisna altında kira geliri elde ettim (mesken),
• Kira geliri elde etmedim,
• Gayrimenkulü sattım,
• Kendim oturuyorum,
• Usul (üstsoy), füru (altsoy) veya kardeşim oturuyor,
• Beyan sınırı altında kira geliri elde ettim (işyeri, diğer, hak).
Sistem Üzerinden Beyanname Doldururken Onay Vermeden Sistemden Çıkıldığında Girilen Bilgiler Silinir Mi?
Hazır Beyan Sisteminden, “Taslak Kaydet” butonuna tıklanmadan çıkılması durumunda girmiş olduğunuz bilgiler silinir. Ancak, sistem üzerinden beyannamenizi doldururken “Taslak Kaydet” butonuna tıklanarak “Güvenli Çıkış” yaparsanız girdiğiniz bilgiler kayıt altına alınmış olur. Daha sonra tekrar giriş yaparak kaldığınız yerden beyannamenizi doldurmaya devam edebilirsiniz.
Sisteme 5 Defa Yanlış Bilgi Girişi Yaptığım İçin Sistem Bloke Oldu. Ne Yapmalıyım?
Hazır Beyan Sisteminin yanlış bilgi girişinden dolayı bloke olması durumunda; sistem yarım saat sonra aktif hale gelecek olup yarım saat bekledikten sonra tekrar giriş yapabilirsiniz.
Sistem Üzerinden Beyannameyi Doldurup Kaydettim. Beyanname Gönderilmiş Sayılır mı?
Hazır Beyan Sistemine kaydedilen beyanname, “Onayınız Bekleniyor” olarak görüntülenecektir. Beyannamenin gönderilmiş sayılması ve tahakkuk oluşturulabilmesi için, sistemden beyannameyi kaydettikten sonra ONAY vermeniz gerekmektedir.
Hazır Beyan Sisteminde Beyan Edilen Gelirden Yapılan Gider ve İndirimler İçin Belge Eklenebilir mi?
Beyan edilen gelir tutarından yapılacak gider ve indirimlerde beyan esası geçerli olduğu için belge eklenmemektedir. Ancak, söz konusu belgelerin vergi mevzuatı uyarınca 5 yıllık tarh zamanaşımı süresi boyunca mükellef tarafından muhafaza edilmesi ve vergi dairesi tarafından talep edilmesi halinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
Sistemi Kullanarak Yıllık Gelir Vergisi Beyannamemi Ne Zaman Vermeliyim?
Beyannamenizi 1 Mart - 1 Nisan 2024 (31 Mart 2024 tarihinin hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında 7 gün 24 saat açık olan sistemi kullanarak gönderebilirsiniz.
Gelir Vergisini Ne Zaman Ödemeliyim?
Gelir verginizi;
• Birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 1 Nisan 2024 (31 Mart 2024 tarihinin hafta sonuna rastlaması nedeniyle),
• İkinci taksiti ise 31 Temmuz 2024,
tarihine kadar ödemeniz gerekmektedir. 
Sistem Üzerinden Vergimi Nasıl Ödeyebilirim?
Beyannamenizin onaylanmasının ardından verginizi, Hazır Beyan Sistemi üzerinden “Anlaşmalı Banka Kartı - Kredi Kartı ile Ödeme” bölümünden anlaşmalı banka kartınız veya kredi kartınız ile ödeyebilir ve ödeme işleminizi tamamladıktan sonra ödeme belgesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Ekranda yer alan “Ödemelerim ve Alındılarım” bölümünden ödenen verginizi görüntüleyebilirsiniz.
Ayrıca verginizi;
 Gelir İdaresi Başkanlığına ait gib.gov.tr internet sitesi  (Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması)
 üzerinden; 
• Anlaşmalı bankaların kredi kartları ile
• Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından,
• Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların; kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile
 Anlaşmalı bankaların;
• Şubelerinden,
• Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.),
• PTT iş yerlerinden,
• Tüm vergi dairelerinden,
ödeyebilirsiniz.