Üniversite okurken ailemizin istediği ya da puanımızın yettiği bölümü tercih ederken kendimizin ne istediğini ya da neyde mutlu olabileceğimizi unutabiliyor ya da geri plana atabiliyoruz. İş hayatında da şartları en iyi olanı tercih etmeye çalışıyoruz. Örneğin kişi bankacılık mezunu fakat şartlardan dolayı kendi sektöründe iş bulamıyor ve başka bir sektörde çalışmaya başlıyor. Kişi o iş yerinde memnun değil fakat şartlar ve koşullar bu yönde geliştiği için mecburen o iş yerinde çalışıyor. Madem o iş yerinde çalışmaktan memnun değiliz, neden iş arkadaşlarımıza da hayatı zehrediyoruz? Kendi kişiliğimiz ve tarzımıza en uygun hissettiğimiz/düşündüğümüz ve yaptığımız işi iyi yapabileceğimize inandığımız, sürekli gelişim ile de daha da ustalaşabileceğimizi düşündüğümüz ve yaptıkça mutlu olmaktır diye tanımlayabiliriz. Bu tür çalışma da başarıyı otomatik olarak getirecektir. Kendimizi ve çevremizi mutlu edecek bir kariyer planı için; 1) Önce kendimizi tanımaya yönelik farkındalık kazandıracak başlıca çalışmalar; çeşitli testleri, soruları cevaplamak, kendimizi sürekli tarafsız gözlemlemek (Güçlü yönlerimiz, değerlerimiz, gelişmeye açık yönlerimiz gibi)
2) Çalışma alanlarımız (mesleki, tecrübe, ilgi alanı) ile ilgili olarak yeterli bilgiye sahip olmak ve araştırmak önemlidir. (Görev ve yetkileri, maddi ve manevi kazanımları ve bu alanlara kendimizi ne kadar yakın hissettiğimiz. Mevcut ailesel ve çevresel şartlarımızın bize sundukları veya bizim şartlarımızı ne kadar zorlayabileceğimiz.
3) geleceğimiz ile ilgili, 10 yıl, 5 yıl sonrası için yaklaşık hedefler koymak (kariyer ve özel, soysal yaşamı da içinde kapsayacak hedefler oluşturmak) yaşamda dikkat dağınıklığını, dalgalanmalardan çabuk olumsuz etkilenmeyi önleyecek ve yolda motive edecek ve engelleri aşma konusunda yardımcı olacaktır.
Hayat elbette tümü ile bizim kontrolümüzde değildir. Bizde yaşam ile sürekli değişim ve gelişim göstererek 2 yıl sonra bugünkü düşüncelerimizden çok farklı düşünebiliriz. Ancak, hedefli gidilen yol da belirli aralıklarda yenileme, karar değişikliği yapma, seçme hakkını kullanma gibi fırsatlarımızı da kullanabiliriz. Her değişimin ve seçimin avantaj ve dezavantajını da analiz edilerek yapılan seçimlerin sorumlukları da bize aittir. Yeri geldiğinde risklerinde sorumlulukları alınmalıdır.