Yabancı para karşısında sürekli değer kaybeden TL için TCMB farklı adımlar atacağını ve önlemler alacağını açıklamıştı. Merkez Bankası Başkanının son yaptığı açıklamada sadeleşme politikası üzerinde ilerleyeceğini duyurmuştu.
Reel Efektif Döviz Kuru, Türk Lirasının satın alma gücünde olan değişimleri daha gerçekçi olarak ortaya koyan bir veridir.
Türkiye’nin dış ticaret ilişkisi içinde bulunduğu ülkeler içerisinde önemli paya sahip olanların para birimlerinden oluşan sepete göre TL’nin ağırlıklı ortalama değeri, ‘nominal efektif döviz kuru ’nu verir. Bunun fiyat etkilerinden arındırılması sonucu bulunan ortalamaya da reel efektif döviz kuru denir.
Reel Efektif Döviz Kuru, Türk Lirasının satın alma gücünde olan değişimleri daha gerçekçi olarak ortaya koyan bir veridir.
Türkiye’nin dış ticaret ilişkisi içinde bulunduğu ülkeler içerisinde önemli paya sahip olanların para birimlerinden oluşan sepete göre TL’nin ağırlıklı ortalama değeri, ‘nominal efektif döviz kuru’nu verir. Bunun fiyat etkilerinden arındırılması sonucu bulunan ortalamaya da reel efektif döviz kuru denir.
REK’in piyasa için önemi nedir?
Kamuoyu başta Dolar ve Euro olmak üzere döviz kurlarına ve bu ikisinin oluşturduğu kur sepeti oranına bakarak TCMB’nin döviz piyasasına müdahale edip etmeyeceğini, edecekse kuru ya da sepeti nereye getirmek istediğini anlamaya çalışıyor. Oysa TCMB Başkanının açıkladığına göre TCMB açısından önemli olan tek tek kurlar ya da Dolar Euro sepet kuru değil REK. Açıklamaya göre REK’in 120 – 125 aralığına doğru hareketlenmesi halinde TL’nin değerlendiği anlaşılıyor ve para politikası araçları kullanılarak müdahale gelebiliyor. TCMB Başkanı, REK’in 125 – 130 aralığında seyretmesi halinde TCMB daha sert önlemlerle müdahale edeceğini, 130’un üzerine çıkması halinde ise elindeki bütün araçlarla müdahale edeceğini açıklamış bulunuyor.
TCMB reel efektif döviz kuru ve reel sektörün net döviz pozisyonu verilerini açıkladı. Reel kur, yüzde 1,9 düşüşle 57,92 seviyesine gerilemiş durumda.