Merhaba sevgili okurlarım,
Yeni yılın hepiniz için sağlıklı, mutlu ve başarılarla dolu bir yıl olmasını diliyorum.
Yeni yılda yaptığınız planlar ve kendinize koyduğunuz hedefler arasında egzersizi muhakkak ekleyin. Egzersiz yapmanın hastalıklardan kurtulmanın ve ağrıları azaltmanın en etkili ve en ucuz yöntem olduğunu unutmayın.
Bugün ki yazımda sizlere çağımızın hastalığı olarak bilinen fibromiyalji probleminden bahsedeceğim.
Fibromiyalji, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrıya, uyku problemlerine, kronik yorgunluğa ve duygusal ve zihinsel yorgunluğa neden olan bir kas hastalığıdır. Fibromiyalji, vücutta ağrılı bazı tetik noktalar ile karakterize bir hastalıktır. Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmemektedir ve kronik stres, uyku bozukluğu, yoğun çalışma temposu gibi nedenler fibromiyaljinin semptomlarını arttırmaktadır.
Fibromiyalji kronik bir problemdir ancak etkili bir şekilde tedavi edilirse fibromiyaljinin sebep olduğu, ağrı, uyku bozukluğu, yorgunluk, stres vs gibi problemler giderilebilir.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji hastalığının en önemli belirtisi tetik noktalardır. Vücudun bazı noktalarında batma tarzında bir ağrı olur ve dokunma ile birlikte bu noktalarda bir hassasiyet olduğu görülür. Bu noktalar baş ile boyun bölgesi birleşim yerinde, kürek kemiklerinin üst kısımlarında ve kürek kemiklerinin iç kısmında, dirseklerde, kalçalarda ve baldırlarda simetrik olarak görülürler. Sizler için görsellere eklediğim “Fibromiyalji Tetik Nokta Haritası”ndan tetik noktaları görebilirsiniz.
Bahsetmiş olduğum tetik noktaların haricinde sürekli olarak görülen yorgunluk, sabah sertlikleri, uyku kalitesinde düşüş gibi problemlerde fibromiyaljinin diğer belirtileridir.
Fibromiyalji probleminde ne kadar riskli durumda olduğunuzu gösteren bazı anketler mevcuttur. Tarafıma dönüş yapmanız halinde “ücretsiz” olarak size “Fibromiyalji Risk Testini” uygulayabilirim.
Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?
Fibromiyaljinin tedavisinde en etkili ve kalıcı yöntem manuel terapi ile tetik noktaları gevşetip devamında egzersizler ile kalıcı bir rahatlama sağlamaktır.
Manuel terapi bahsettiğimiz tetik noktalarda mikrotravma etkisi oluşturarak o bölgede gevşeme ve yumuşama sağlayarak iyileşme sürecini başlatır. Tetik noktaların gevşeyip iyileşmesinden sonra ki süreçte eski problemlerin tekrar nüksetmemesi için egzersiz yapılmalıdır.
Fibromiyalji tedavisinin etkinliği ve kalıcılığı için egzersiz en önemli unsurdur.
Fibromiyalji tedavisinden sonra düzenli uyku, iş hayatında stresi azaltma, keyif veren bir hobi edinme, sağlıklı beslenme fibi faktörler de tedavinin kalıcılığını desteklemektedir.
Çağımızın Hastalığı Fibromiyalji (Kulunç Ağrısı)
Abdullah Bağlı
Yorumlar