Skolyoz, omurganın sağa veya sola doğru yana eğrilmesi ve rotasyonel olarak dönmesi durumudur. Bu durum, omurganın normal fizyolojik eğrilerinden farklı bir şekilde eğilmesi sonucu oluşur. Skolyozun belirtileri arasında omurga üzerinde belirgin eğrilik, sırtta çıkıntı, omuzların birinin diğerinden daha yüksek olması, kalçaların asimetrik bir görünüme sahip olması, sırt veya bel bölgesinde devamlı ağrı olması, dik durma ve dik oturmada zorlanma ve yorgunluk gibi şikayetler yer almaktadır.
Skolyoz, her yaşta görülebilmektedir ancak otuzlu yaşlardan itibaren görülme sıklığı artmaktadır. Yapılan güncel çalışmalar skolyozun 10-15 yaş aralığında görülme sıklığının arttığını göstermektedir. Yanlış ders çalışma pozisyonu, uzun süreli telefon veya bilgisayar kullanımı, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme bu durumun sebepleri arasında görülmektedir.
Tedavi ilerleyici bir hastalıktır ve tedavi edilmezse çeşitli sorunlar yaratabilir. Skolyozu önlemek için, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir beslenmek uzun süreli masa başı işlerde düzenli aralıklarla mola vermek ve dik oturma pozisyonunu korumak önemlidir. Ayrıca, çocukların uygun büyüme koşullarına sahip olduklarından emin olmak için düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.
Skolyoz tedavisi, eğriliğin derecesine ve hastanın yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hafif skolyoz vakalarının çoğu, uzman bir terapist eşliğinde yapılan egzersiz programı ile düzeltilebilir. Ancak, ileri derecede skolyoz vakaları için düzenli tedavi almak ve egzersiz ile desteklemek şarttır. Çok fazla ilerlemiş skolyoz vakaları için cerrahi müdahale ve korse kullanımı gerekmektedir.
Skolyoz tedavisinin ne şekilde olması gerektiğine karar verirken en önemli parametre eğriliğin derecesidir. 15 dereceye kadar olan eğrilikler uzman bir fizyoterapist eşliğinde skolyoz egzersizleri ile düzeltilebilir. 15-40 derece arasında olan eğrilikler ise yine uzman bir fizyoterapist eşliğinde skolyoza özel fizik tedavi yöntemleri ile düzeltilip egzersiz ile desteklenmelidir.40 dereceden daha fazla olan eğrilikler ise cerrahi müdahale ile tedavi edilmelidir.
Skolyoz tedavisinde en önemli faktörlerden biri de erken teşhistir. Bu nedenle, düzenli doktor kontrolleri ve uygun diagnostik testler yapılması gereklidir. Erken teşhis sayesinde, skolyozun ilerlemesi durdurulabilir veya yavaşlatılabilir.
Skolyoz belirtileri sizde veya çocuğunuzda var ise erken teşhis için doktor kontrollerinizi yaptırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü erken müdahale ile hem skolyozun ilerlemesini durduruyoruz hem de erken dönemde alacağınız tedavinin sonucu çok daha etkili olacaktır.
“1-30 Mart Skolyoz Farkındalık Ayı” kapsamında sizlerin skolyoz farkındalığınızı arttırmak için skolyoz kontrollerinizi ücretsiz olarak yapacağım. Detaylı bilgi almak için iletişime geçiniz.
www.abdullahbagli.com
instagram: ftz.abdullahbagli