Merhaba sevgili okurlarım,
Bu hafta sizlere yoğun çalışma tempomuza karşın bizim için iyi bir dinlenme aracı olan uykunun öneminden bahsedeceğim.
Günümüzde pek çok kişi, gün içerisinde yoğun bir tempoda çalışmaktadır. Gün içerisinde dinlenmeye pek fırsatımız olmadığı için dinlenmek için en ideal zaman olarak uyuma esnasında geçirilen süre kalıyor. Yeterli ve kaliteli bir uyku hem yorgunluğumuzu atmamızı hem de diğer güne enerji dolu bir şekilde başlamamızı sağlayan en önemli faktörlerden birisidir.
Kaliteli bir uykunun kişilerin hem fiziki performanslarında hem de genel sağlık durumlarında iyileşmeler sağladığına dair açıklamaları kutsal kitaplarda, bilimsel çalışmalarda veya ünlü edebi eserlerde görmek mümkündür.
Kur’an-ı Kerim’de uykunun önemli bir dinlenme aracı olduğunu belirten şu ifade yer almaktadır: Sizin için geceyi bir örtü, uykuyu bir dinlenme, gündüzü de yeniden hayata uyanıp çalışmak üzere yeryüzünde dağılma vakti kılan O’dur. (Furkan Suresi,47.ayet).
İncil’de ise benzer şekilde kişinin az veya çok yemesinden bağımsız olarak iyi bir uykunun dinlenmeden sonra gerekliliğinden bahsederken şu ifade kullanılır: “Az yesin de çok yesin de çalışanın uykusu tatlıdır” (Vaiz.5:12).
Ünlü İngiliz şair Shakespeare, Macbeth adlı oyununda fiziksel aktiviteden sonra yer güne yeniden enerji ile başlamak için kaliteli bir uykunun önemini şu sözlerle ifade eder: “Bakımın dağılmış kolunu ören uyku, Her günün ölümü, acılı emeğin banyosu” (Macbeth 2.2.46–51).
Dinlenmek için kaliteli bir uykunun ve özellikle de gece uykusunun gerekli olduğuna dair pek çok bilimsel araştırma mevcuttur. Gece uykusunda
salgılanan “melatonin” vücudun daha iyi dinlenmesi ve yorgunluğun azaltılmasında bir takım fizyolojik etkilere sahiptir.
Yeterli gece uykusu uyumayan ve vardiyalı çalışan kişilerde fiziksel kapasitede düşüş ve çeşitli sağlık sorunlarının olduğu bilimsel çalışmalarca doğrulanmıştır. 2001 yılında Harrington isimli bilim insanı yaptığı çalışma sonucunda vardiyalı çalışan kişilerde fiziksel performansta düşüş, kronik yorgunluk, depresyon oranında yükselme, anksiyete ve kalp ritim bozukluğu gibi sağlık sorunlarının daha fazla olduğunu saptamıştır.
2017 yılında ülkemizde yapılan; üniversite öğrencilerinin uyku kalitesinin mental sağlık, fiziksel sağlık ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin incelendiği bir bilimsel çalışmada da benzer sonuçlar ortaya çıkmıştır. Gözde İYİGÜN ve arkadaşları yaptıkları bu çalışma ile; uyku kalitesi iyi olan bireylerin beden algısı, özsaygı ve fiziksel aktivite düzeyleri ve yaşam kalitesinin vücut ağrıları, mental ve genel sağlık durumları, vitalite ve fiziksel fonksiyon parametrelerinin daha yüksek olduğu sonucuna varmışlardır.
Yukarıda verilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere hem mental hem fiziksel olarak iyilik hali için kaliteli bir gece uykusu şarttır.
Bu hafta sizler için kaliteli uykunun öneminden bahsettim. Bir sonra ki yazımda ise kaliteli bir uyku için gereken materyaller olan ideal yastık ve yatakların özelliklerinden bahsedeceğim.
Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere.
Sağlıklı günler diliyorum.