Merhaba sevgili okurlarım,
Yoğun geçen bir haftanın ardından yine sizlerle beraberim. Bu köşede sizlere bildiklerimi aktardığım için inanın ben çok mutluyum. Umarım takip eden sizler de okuduğunuz yazılarımdan fayda görür ve mutlu olursunuz.
Pek çoğumuz egzersiz yapmanın faydaları ile ilgili yazılar okuyoruz veya videolar izliyoruz. Egzersiz yapmanın faydalarını pek çok kişi belirtiyor fakat hangi egzersizleri yapmanız gerektiğine dair bilgilere çok az yerde rastlıyoruz. Bu yazımda, sizlere egzersiz yapmanın faydalarını hem de hangi egzersizleri yapmanız gerektiğini sizlere açıklayacağım.
Egzersizler, fiziksel zindeliği geliştiren vücudu koruyan herhangi bir bedensel aktivitelerdir. Egzersizler; kas esnekliğini sağlamak ve kas gücünü artırmak, kardiyovasküler sistemi geliştirmek, atletik becerileri geliştirmek, kilo vermek veya mevcut kiloyu korumak, yaralanmaları önlemek, performansı arttırmak gibi çeşitli nedenlerle yapılabilir.
Egzersiz yapmanın vücudu fizyolojik olarak iyileştirmenin yanı sıra psikolojik olarak da insanlara iyi geldiği bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
2018 yılında yapılan bir bilimsel çalışmanın sonucuna göre; düzenli egzersiz yapan kişilerin düzenli olarak egzersiz yapmayan kişilere göre daha mutlu oldukları, yaptıkları işlerde ki motivasyon seviyelerinin daha yüksek oldukları ve depresyon risk seviyelerinin daha düşük oldukları görülmüştür.
2014 yılında yapılan ve Türk Fiziksel Tıp Rehabilitasyon dergisinde yayımlanan bir başka çalışmaya göre; düzenli egzersiz yapmanın obezite, bel ağrısı, fibromiyalji, demans, migren, ankilozan spondilit, osteoartrit (eklem romatizması) gibi pek çok hastalık üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür.
Halk arasında “faydaları saymakla bitmez” diye bir deyim vardır ya işte düzenli egzersiz yapmak tam da öyle.
Egzersiz programları kişiye özel olarak planlanmalı ve uygulanmalıdır. Egzersiz programı belirlenirken yaş, cinsiyet, fiiksel kapasite, kardiyovasküler kapasite, kas kuvveti, geçirilen operasyon, kronik rahatsızlıklar gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulmalıdır.
Egzersiz programlarının en önemli özelliği kişiye özgü olmasıdır. Yapılan egzersiz programı bireylerde yaralanmalara sebep olmamalı ve performansını arttırmaya yönelik olmalıdır. Yapacağınız egzersizler sizin hem kalp sağlığınızı hem de kas sağlığınızı zorlamayacak şekilde programlanmalıdır.
Egzersiz yaparken kalp ritminde bozulma, spordan 2 gün sonra bile geçmeyen kas ağrısı, şişlik veya kızarıklık var ise veya mevcut ağrılarınızda artış görülüyor ise kesinlikle egzersiz yapmaya devam etmeyin ve egzersiz programı için bir uzman terapiste danışın.
Egzersiz konusunu çok önemsediğim için bu hafta ki yazıyı biraz uzun tuttum.
Okuyan herkesin fayda görmesi dileğiyle. Sağlıkla kalın.
www.abdullahbagli.com