Yerel seçimlerin üzerinden bir ay geçti. Kazananlar da oldu, kaybedenler de…
Seçimlerin ardından, belediyelerdeki kadro yapılanmaları hepimizin gündeminde. Özellikle Büyükşehir ve Şehitkamil’de atamalar, görevden almalar, alınmalar, ayrılmalar izliyoruz…
Büyükşehir Belediyesi ile başlayalım…
Büyükşehir Belediyesi’nde dikkat çekici gelişmeler var. Bir yandan sayısı azaltılan daire başkanlıkları ve genel sekreter yardımcıları, diğer yandan sayısı artırılan başkan yardımcıları…
Bu konuyu iyi irdelemek için belediyelerdeki işleyişin nasıl olduğunu bilmek gerek.
Belediyelerin bir ucu siyasete dayansa da, aslında belediyelerde yük her zaman idari personelin üzerinde olmuş ve icra görevini onlar üstlenmiştir. Yani seçilmişlerden ziyade, belediyelerin tepe yönetimdeki isimler…
Kimdir bunlar?
Genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları vs…
Büyükşehir Belediyesi’nde, tasarruf tedbirleri kapsamında bu kadrolar azaltıldı. Daire başkanlıkları birleştirilerek, sayı 23’den 18’e düşürüldü. Hatta, 15’e düşürüleceği bile konuşuluyor.
Şunu belirtmem gerekir, Gaziantep’te nasıl ki siyasette insan yetiştirilmiyorsa, maalesef belediyede de aynı sorun var. Yani alt birimlerden insan yetiştirilmemesi…
Bir kişinin işini bir kaç kişiye bölmek veya 2-3 kişinin yapacağı işi bir kişiye yükleyerek, nitelikli personelin bir konuda uzmanlaşmasını engellemek, aslında sadece Gaziantep Büyükşehir’in değil, ülkemizin önemli sorunlarından birisi olduğunu vurgulamam gerek…
Bunun sıkıntısını Büyükşehir’deki yeniden yapılanma kadrosunda çok daha iyi gözlemliyoruz…
Ama buradaki esas sıkıntı, belediyenin icrasını yürüten memuriyet ekibinde değil, siyaseten atanan başkan yardımcılarında olacak gibi gözüküyor.
Seçimin ardından Büyükşehir’de neredeyse her gün yeni bir başkan yardımcısı ataması haberi okuduk. Her ne kadar Teknik Koordinatör olarak gösterilse de, Murat Özgüler’i de sayacak olursak, şu anda başkan yardımcısı sayısı 8. Burada bir parantez açacak olursam, Murat Özgüler’in, Şehitkamil’de yaptıklarıyla, Büyükşehir’de de teknik ve proje anlamında ciddi katkısı olacağını düşünenlerdenim.
İçlerinde, geçen dönemden devam eden tek isim Halil Uğur.
Yeni atananlar, Hakan Aslansoy, Mehmet Haz, Feray Yılmaz, Abdulkadir Sökücü, Murat Özgüler, Zehra Ünal ve Arif Çetin…
Bunların içinde, bir tek Arif Çetin memuriyetten gelme, diğerlerinin tamamı siyasi…
Daha da dikkat çekici olan, 8 başkan yardımcısından 4’ü, Halil Uğur, Murat Özgüler, Hakan Aslansoy ve Abdulkadir Sökücü Büyükşehir Belediye Meclis üyesi. Siyaseten gelen diğer üç isim ise yani Feray Yılmaz, Mehmet Haz ve Zehra Ünal Büyükşehir’e seçilemediler.
Demem o ki, şu anda görev verilen 8 başkan yardımcısının çoğu aslında resmi olarak başkan yardımcısı bile değil.
2004 yılından bu yana Gaziantep Büyükşehir’i yöneten Ak Parti’nin, hep 3-4 başkan yardımcısı ile çalıştığını bildiğimizden, şu anda bu sayının hem de resmi olmayan isimlerle 8’e çıkmasını garipsememiz çok doğal diye düşünüyorum.
Bu kapsamda, belediyelerde icra yükünün bulunduğu idari birimlerin değil de, temsili görev yapacaklarını düşündüğüm başkan yardımcılıklarının artırılmasını obez büyüme olarak da adlandırabiliriz.
Kaldı ki, tasarruf tedbirleri kapsamında idari birimlerde küçülürken, başkan yardımcısı sayısını artırmak, tezat değil mi?
Gelelim Şehitkamil Belediyesi’ne…
Umut Yılmaz, bir aylık bekleyişin ardından başkan yardımcılarını belirledi. Geçen dönemden Ceyda Gürsel’in yanı sıra, Yusuf Açıkgöz, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu, Şehitkamil’de başkan yardımcıları…
Çok iyi biliyorum ki, Umut Yılmaz’ın başkan yardımcısı yapmak istediği ama partili bazı isimlerin tepkisi nedeniyle yapamadığı isimler de var…
Partide güçlü olup, başkan yardımcısı olmak isteyen ama bizzat Umut Yılmaz tarafından görev verilmeyen isimler de var…
Kısaca, orta yol bulunmuş gözüküyor.
Tabi ki bu demek değil ki, Şehitkamil’de CHP için önümüzdeki dönem süt liman olacak…
CHP’yi az çok tanıyan kiminle konuşsam, Şehitkamil’de gerilimin yüksek olacağı beklentisi hakim.
Bir tarafta, Şehitkamil örgütünde yıllardır hüküm sürenler ve 30 yılın ardından belediyenin kazanılmasıyla hükümdarlıklarını taçlandırmak isteyenler…
Diğer tarafta ise, “Seçimi ben kazandım, belediyeyi ben yönetirim” modundaki Umut Yılmaz…
CHP içindeki bu çekişmenin yansımalarını önümüzdeki günlerde daha net göreceğiz…
Şunu da unutmadan söyleyeyim. Bir aydır belediye başkanlık koltuğunda oturan Umut Yılmaz'ın, Gaziantep Basını ile hala bir araya gelmemişken ve kısa vadede de böyle bir programı gözükmezken, İstanbul'a kadar gidip Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına çıkmasını da açıkçası yadırgadım. Umut Yılmaz Gaziantep medyasına hangi gözle bakıyor bilmiyorum ama unutmasın ki, belediye icraatlarını kendi seçmenine duyuracak olan yerel medyadır...
Tabi İstanbul ziyaretinde Celal Doğan ile bir araya gelmesi de manidar. Yılmaz’ın Doğan ziyaretini nasıl okumak gerek…
Bildiğim kadarıyla Celal Doğan seçim sürecinde ne Umut Yılmaz, ne de CHP’nin diğer adaylarına destek olmak için Gaziantep’e gelmedi. Hatta bir destek açıklaması bile yapmadı.
Durum böyleyken, Umut Yılmaz’ın Celal Doğan ziyaretinin sebebini ben anlayamadım.