Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, en çok boşanma oranları yüksek olan Gaziantep, diğer illere göre maalesef başı çekiyor.
Gözlemlerime dayanarak bunun temel etkenlerini ele aldığımızda aile olabilme sorunu ve maddiyat beklentilerin yüksek olması göze çarpıyor.
Gaziantep kültüründe kayınvalide-eş ilişkisi, ikisi arasında güçlü bir bağ ve saygı ile karakterize edilir. Kayınvalide, aile dinamiklerinde önemli bir rol oynar ve genellikle anaerkil figür olarak görülür. Özellikle ev idaresi ve çocuk yetiştirme ile ilgili konularda gelinine yol göstermek ve tavsiyelerde bulunmaktan sorumludur. Kadının ise kayınvalidesine hürmet ve itaat etmesi beklenir. Bu ilişki, aile içindeki geleneksel cinsiyet rollerine ve hiyerarşik yapıya dayanmaktadır.
Kurban Bayramı tatilinde yaylada iki yaşlı kadınla vakit geçirdim. İki kadının yaşları 65-75 yaş aralığındaydı. Biri Gaziantepli ve evlendirmiş olduğu 6 çocuğu ve birçok torunlara sahip. Diğer kadın ise Kahramanmaraşlı, 4 çocuğu ve onunda çok sayıda torunları var. Bayramda ikisi de birçok çocuğa ve toruna sahip olmasına rağmen yalnız geçirmelerini biraz irdelemek istedim. Çünkü temel ve ortak sorunları ‘’GELİNLER”
Bu iki yaşlı kadınla ettiğim muhabbeti yaşıtlarımla edemem. Öyle hoş ve nasihat dolu hikâyeleri var ki, insan yaşlıların yanında inanın verimli vakit geçiriyor.
Sohbet ederken gelinleriyle yaşadıkları iletişimsel sorunlar dikkatimi çekti. Bu harika yaşlı kadınlar, genç olmama rağmen bana ayak uyduruyor, doğal yaşamda beni gezdiriyor, geçmişle ilgili muazzam nasihatlerde bulunuyordu. Bu insanların çocuklarını evlendirdikleri kadınlarla(gelinlerle) iletişimsel sorunları yüzlerinde buruk çizgilerden beliriyordu.
Buradan gelinlere seslenelim, derdiniz nedir yahu? Yaşlanmış büyük insanlarımız öyle bir size ayak uydurur ve sizinle verimli zaman geçirir ki… Ama siz yeni nesil gelinler, uzaklaşarak çok yanlış iletişim kurmayı tercih ediyorsunuz.
Neden yaşlılara bu ön yargı?
Sevgili gelinler,
Karma der ki; Yaptıklarına iyi bak, bir gün kendin de onları yaşayacaksın. Yapılanlara iyi bak; bir gün onları, yaşattıklarını yaşarken bulacaksın…
Yani bir gün sende yaşlanacaksın…
YAŞLILAR YALNIZLAŞTIRILIYOR
Evet, günümüz teknolojisi nedeniyle herkes sanal ütopya evreninde kayıp oluyor ve yaşlılarımız unutuluyor. Hâlbuki onların ne kadar çok ihtiyacı var bizlere ve öyle güzel şeyler öğretiyorlar ki…
Yaşlılardan aldığımız öğütler, kazanacağımız maddi değerlerden daha kıymetlidir. Bu hayatta zamanı yönetebilme ve geçmişten ders çıkararak öngörülere sahip olabilme kazananımı ne kadar mühim!
GELENEK YOZLAŞMASI
Gaziantep kültürü, yemeği, gelenekleri, yaşamı vs. derken tüm dünya bizi kendi özümüz olan geleneğimizden aile yapımızdan yani doğal halimizden tasdiklemiş ve merak içerisindeyken, genç kızlar ve yeni evlenen kadınlar özümüz dışında farklı özendirilmeye neden müsait oluyor? Gaziantep adına filmler, diziler, müzikler, tiyatrolar vs. yazılıp çiziliyor. Neden biz (biz) olmayan kültürlere özeniyoruz?
Boşanma oranlarının düşmesi adına sevgili gençlerin yaşadıkları toplumun normlarına uygun bir yaşam biçimi çerçevesinde kendi özüne dönmelerini her zaman içimden diliyorum. Yaşlılar, dünle bugün arasındaki köprülerdir. Yaşlılarımızı yalnızlaştırmayalım. Onlarla ortak çatı altında yaşayabilmeyi ve özümüzle güzelliğimizi yansıtabilmeliyiz…