Yapılan bilimsel araştırmalar, günümüzde en sık karşılaşılan üç omurga problemlerinin bel fıtığı,skolyoz (omurga eğriliği) ve kamburluk olduğunu göstermektedir. Bel fıtığı bu üç problem içerisinde en sık görülen hastalık olarak omurga problemlerinin yaygınlığı açısından başı çekmektedir.

Bel fıtığı probleminin ne olduğunu anlamak için bel anatomisinin bilinmesi gerekmektedir. Omurgamızda toplam 33 adet omur bulunmaktadır. Her iki omur arasında, omurların birbirine sürtünmesini önleyen ve omurları darbelere karşı koruyan "disk"
olarak adlandırılan kıkırdak dokular mevcuttur. Çeşitli sebeplerden ötürü omurlar arasında bulunan disklerin dışarı doğru taşarak yanından geçen sinire baskı yapması sonucu "fıtık" oluşur.

Bel bölgesinde 5 adet omur vardır ve bu omurlar arasında ki disklerin dışarı taşmaları ile bel fıtıkları oluşur.

Bel fıtığının belirtileri şöyledir,bel bölgesinde ağrı, belden başlayıp bacağa doğru yayılan ağrı, bacakta karıncalanma ve uyuşma ve bacak kaslarında kuvvetsizlik şeklinde bel fıtığı belirtileri görülmektedir.

Bel fıtıklarının çok büyük oranı (%90) herhangi bir ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Bel fıtıkları için ameliyat en son tercih olarak değerlendirilmelidir.

Bel fıtığı tedavisinde son zamanlarda popüler olan "manuel terapi" yöntemleri oldukça etkilidir. Manuel terapi yöntemleri bel fıtığı tedavisinde hem hızlı ve kalıcı sonuç alma konusunda hem de herhangi bir riski olmamasından ötürü hastalar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Manuel terapi yöntemleri, eğitimli hekimler veya fizyoterapistler tarafından yapıldığı zaman herhangi bir riski olmayan ve ağrı oluşturmayan yöntemlerdir.

Halk arasında "kütletme" olarak bilinen manuel terapi teknikleri işinin ehli olmayan kişiler tarafından uygulandığı zaman,hem bel veya boyun omurlarına hem de omurga çevresi kaslara zarar verme ihtimali taşımaktadır. Bu durum hastalarda kalıcı omurga hasarları bırakma riski taşımaktadır.

Bel fıtığı tedavisi için egzersiz tercihi çok önemlidir. Pilates,aerobik egzersizler veya yüzme gibi sporlar bel fıtığı tedavisinden sonra omurga çevresi kasları güçlendirmek için yapılması gereken spor dallarıdır. Yanlış zamanda uygulanan egzersiz tedavi etmekten öte ağrılarda artışa sebebiyet verebilir. Bel fıtığı tedavisinde egzersiz seçimi, kişiye özel olmalıdır.

Bir sonraki yazımda görüşmek ümidiyle...

Uzun ve sağlıklı yaşam için hayatınızdan hareketi eksik etmeyin.

Not: Bundan sonra ki süreçte Gaziantep Doğuş Gazetesi'nde sağlık alanı ile ilgili köşe yazılarımla huzurlarınızda olacağım. Yazılarımı okuyan herkese faydalı olması dileğiyle.