Kaliteli bir eğitim hangi özelliklere sahip olmalıdır ve nasıl uygulanmalıdır?
Her aydın, barışın ve huzurun egemen olduğu, refah ve mutluluk içinde hayatını idame ettiren bir toplum düzeninin oluşturulmasını ister. Böyle bir toplumsal yapının oluşmasını sağlamanın en kalıcı, en sürdürülebilir ve en gerçekçi yolu, hiç şüphesiz eğitimdir.
Eğitim sistemi üzerinde, her bireyin sorunlara farklı bir perspektiften yaklaşması ve bu sorunlara farklı çözüm önerileri getirmesi gayet doğaldır. Önemli olan, sorunların siyasi düzlemden ve ideolojilerden bağımsız olarak objektif bir bakış açısıyla masaya yatırılması, ortak akıl yoluyla belirlenen bu sorunlara çözümler üretilmesi, bu çözümlerin uygulanmaya konulması ve bu uygulamaların gerektiğinde çağın gereklerine ve gerçeklerine göre yeniden revize edilerek uzun vadeli millî bir eğitim politikasına dönüştürülmesidir.
Nasıl Bir Eğitim! kitabı, planlı ve sistematik bir şekilde ilerleyen, okuyucunun konuyla ilgili zihninde oluşan birçok soruya cevap veren ve kendisine çözüm odaklı bir yöntem belirleyen bir eser niteliği taşıyor.
Prof. Dr. Ertuğrul YAMAN bu kitapta, 40 yılı aşan eğitimcilik deneyimlerini, bilgi ve birikimini okuyucularla buluşturuyor. Bir "medeniyet tasavvuru" projesi olarak ortaya çıkan Nasıl Bir Eğitim! insan, aile, kişilik, karakter ve değerler eğitimi, hayat boyu eğitim ve zamanın ruhu gibi kavramları ön plana çıkartarak, eğitsel sorunların bu kavramlar ışığında çözüme kavuşturulması gerektiğinin altına çiziyor.
Kitabın gereksiz ayrıntılara yer vermemesi, kolay ve anlaşılır bir dille yazılması, sorunlara somut, gerçekçi, uygulanabilir çözümler önermesi ve eğitimle ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin ana başlıklar hâlinde okuyucuya iletilmesi kitabın değerini bir kat daha arttırıyor.
Eğitim sistemindeki sorunların ana hatlarıyla çözülmesi için kalıcı bir eğitim politikasının oluşturulmasını, müfredattaki ruh ve felsefe eksikliğinin giderilmesini, sınav odaklı ve ezberci bir eğitim anlayışından vazgeçilmesini, müfredatta millî, manevi ve evrensel değerlere daha fazla yer verilmesini ve bu modeli uygulayacak nitelikli kadroların yetiştirilmesini öneren yazar, eğitimde yeni bir bakışın, yeni bir anlayışın ve yeni bir yönelişin şart olduğunu ifade ediyor.
Türkiye, sınav odaklı ve ezberci bir sistematiğe dayanan eğitim anlayışını bir kenara bırakmalı; okulu zevkli, eğlenceli ve örtük bir öğrenme yerine dönüştüren bir eğitim sistemine geçmelidir.
Ülkemiz, doğru bir eğitim sistemi ve uygulamasıyla sahip olduğu genç ve dinamik nüfus potansiyeli sayesinde, yakın bir gelecekte, gelişmiş dünya ülkeleri arasındaki hak ettiği yere ulaşacaktır.
En temel eğitim kurumu ailedir ve bir çocuğun en doğal eğitmeni annesidir.
Nasıl Bir Eğitim! her yöneticinin, her eğitimcinin ve her velinin dolayısıyla eğitimle doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olan her bireyin mutlaka dikkatle okuması gereken bir başucu kitabı.
Keyifli okumalar dileğiyle...