31 Mart Yerel seçim sonuçlarının yansımalarını yazmaya devam edelim.

Dün, Ak Parti’nin oy kaybındaki ana nedenlerini, sosyal ve siyasi olgularla ele alıp, partinin bugünlere nasıl geldiğini yazmıştım.

Yazıma gelen tepkiler ve yorumların tamamı, “Duygularımıza tercüman olmuşsun. Eline sağlık” şeklinde oldu.

Aday tespiti ve değişim kısmında, bir hatam olmuş. Nizip Belediye Başkan adayı Hacı Fevzi Akdoğan’ı, değişim olarak göstermem, kabul edelim ki, doğru olmamış. Tam tersi, 3 dönem belediye başkanlığı yaptıktan sonra, bir dönem bekleyen Hacı Fevzi Akdoğan’ın yeniden aday gösterilmesini, aslında Ak Parti’nin içinde bulunduğu 5-10 kişi arasındaki kısır döngünün en güzel örneği olarak anlatmam gerekirdi… 

Bugün seçim sonuçlarını rakamlar üzerinden ele alıp, bazı dikkat çekici istatistikler paylaşacağım.

2014 yerel seçimlerinde, yüzde 54.57, 2019 yerel seçimlerinde 53.97 alan Fatma Şahin’in, 31 Mart’ta yüzde 38.83’e düşmesini kimse beklemiyordu. Hatta, katılım oranına bağlı olarak, Fatma Şahin’in yüzde 55’in üzerinde çıkacağı beklentisi bile vardı. Tabi ki herkes yanıldı.

Fatma Şahin’in oylarını ilçe ilçe incelediğimizde, dikkat çekici rakamlar var. Şehitkamil, Fatma Şahin’in oylarını aşağıya çekerken, Şahinbey ise yukarıya taşımış. Fatma Şahin, Şehitkamil’de yüzde 33, Şahinbey’de ise yüzde 44 oranında oy almış. Şahinbey’de Fatma Şahin’in aldığı yüzde 44 ile, Mehmet Tahmazoğlu’nun aldığı yüzde 55 arasındaki oy farkını neye yormak gerek, takdir sizlerin. Kırsalda ise Fatma Şahin’in oyu merkezin çok daha üzerinde…

Gaziantep’te Cumhur İttifakı’nın 10 ay önceki genel seçime göre oy kaybı neredeyse yarı yarıya. 2023’te 684 binden, 2024’e 358 bine düşülmesini, sadece ülke genelindeki rüzgar ile açıklamak mümkün değil.

Daha çarpıcı istatistik ise, Ak Parti’nin Gaziantep’teki üye sayısı ile alakalı. Gaziantep’te Ak Parti’nin toplam üye sayısı bildiğim kadarıyla 340 bin civarlarında. 3 gün önce alınan oy ise 358 bin. Bu da demek oluyor ki, Ak Parti’nin her bir üyesi, yanında bir oy bile getirememiş.…

Meclis listesine girmeye çalışırken, “Benim 3 bin oyum, 5 bin oyum var” diye bol keseden salayanlar, hava atanlar, anlaşılan o ki eğer attılarsa kendi oylarının dışında bir oy bile getirememişler…

Garip…

Şahinbey ve Şehitkamil’de de alınan oylarda gariplikler var…

Şahinbey’de yüzde 55.25 oy alan Mehmet Tahmazoğlu, sadece rakiplerine değil, kendi meclis üyelerine de fark atmış. Ak Parti mecliste yüzde 45’te kalırken, aradaki 10 puan fark dikkat çekici.

Benzer durum Şehitkamil’de de var ama, bu kez durum tam tersi. Yani fazla oyu alan bu kez meclis üyeleri. Rıdvan Fadıloğlu yüzde 26.10’da kalırken, belediye meclisinde Ak Parti 2.5 daha fazla oy almış.

Her iki sonuçta gösteriyor ki, seçmen hem Şahinbey, hem de Şehitkamil’de adayları da göz önüne alarak sandığa gitmiş ve oyunu kullanmış.

Aynı durum Oğuzeli’nde de mevcut. MHP Oğuzeli’nde yüzde 33.33 ile birinci parti ama, bin oy daha az alıp yüzde 32.25’de kaldığı için  belediye başkanlığını kaybetti.

Sözün özü, hem siyasi ve sosyal olgular, hem de hesap, kitap ve matematik diyor ki, Cumhur İttifakı seçimi, kendi kendine kaybetti. Gaziantep’te seçimin açık ara kaybedeni, Ak Parti’dir.

Kazananları yazacak olursak, tabi ki CHP ve Umut Yılmaz ile Yeniden Refah Partisi…

Onları da bir sonraki yazıma değerlendirmeye bırakırken, Ebu Müslim Horasani’nin güzel bir sözü ile noktayı koyalım…

“Onlar şerlerinden emin oldukları için dostlarını uzak tuttular. Kendilerine bağlamak için düşmanlarını yakınlaştırdılar. Yakın tutulan düşman dost olmadı. Ama uzak tutulan dostları düşman oldu. Herkes düşman safında birleşince yıkılmaları mukadder oldu…”