Ülkemizde bir çok vatandaş Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile emekliliklerine kovuştu. Ancak 8 Eylül 1999 sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıt yaptıranların bu düzenlemeden yararlanamaması, büyük bir mağduriyet yaratıyor. Emeklilik için gerekli şartları sağlamış olmalarına rağmen, kayıt tarihlerindeki birkaç günlük fark nedeniyle binlerce kişi 17 yıl boyunca beklemek zorunda kalacak.

Bu bir mağduriyet , son zamanlarda dile gelen ve yapılması gereken 2000 ve 2008 yılları arasında sigortalı olan kişiler için kademeli emeklilik sistemi konusunda çalışmaların hızlanması ve bu düzenlemeyle de, bu dönemde sigortalı olan vatandaşların, belirlenen yaş ve gün  koşullarını yerine getirdikleri takdirde erken emekli olma hakkını elde etmeleridir.

Güncel mevzuatla SSK'da 7 bin 200 prim günü ile kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilirken bu durum Bağ-Kur'lular da farklı.
Bağ-Kur'lular kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını sağlanması durumunda emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Öngörülen  kademeli emeklilik sistemi, çalışanların sigorta çeşidine ve giriş tarihine göre farklılık gösteriyor. Bu sistemde, çalışanlar belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıktan sonra kademeli bir şekilde emekli olabilecek. Ancak bu erken emeklilik, bazen emekli aylıklarında azalma gibi dezavantajlar da getirebiliyor.

Öngörülen düzenleme ;

SSK'lı kadınlar için: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 - 5975 arası prim günü.
SSK'lı erkekler için: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 - 5975 arası prim günü.
BAĞ-KUR'lu kadınlar için: 7200 prim günü.
BAĞ-KUR'lu erkekler için: 9000 prim günü.

 

Buraya kadar Eyt sonrası sigorta mağduriyetinden bahsettik peki Bağ-Kurluların gün sayısı mağduriyeti ne olacak.

 

Bağkur’lular 2008’de çıkarılan yasa ile emekli olabilmek için 9 bin gün yani 25 yıl prim ödeme gün sayısını doldurmak zorunda. Ancak SSK’lılar 7 bin 200 yani 20 yıl prim ödeme günü doldurduklarında emekli olabiliyor. Bağkur’lu vatandaşlar, kendi nam ve hesaplarına çalıştıkları için primlerini kendileri ödüyor. Bakkalından kasabına, çiftçisinden besicisine kadar milyonlarca kişi Bağkur’dan emekli olabilmek için primlerini düzenli olarak yatırıyor olmasına rağmen görüldüğü gibi aynı tarihte işe başlayan Bağkur’lu ve SSK’lı çalışanlar arasındaki prim gün sayısı farkı kabul edilebilir bir boyutta değil.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin toplumun büyük kesimini etkileyen konuyla ilgili açıklamasında Bağkur’lulara yeşil ışık yaktı. “Esnafın bazı sorunları mevzuatla ilgili sorunlar. Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım.” diyen Bakan Bilgin “Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir.” ifadelerini kullandı.

Sürecin biran önce netleşmesi ve Sgk ve Bağ-kurlu mağduriyetinin bir an önce bitmesi ümidiyle….