İlimizde gelişen sanayi ile işgücü istihdam oranı artmış, işgücü çoğaldıkça da iş kazaları ve meslek hastalıkları oranlarında da artış gözlenmektedir ve bu büyük bir işçi sorunu haline gelmektedir. İşçi, iş sözleşmesi gereği çalışarak emeğini ortaya koyarken, işveren de işçiyi İşçinin İş Sağlığı Ve Güvenliği açısından gözetmekle yükümlüdür. Bu gözetme borcunun kapsamına iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alma yükümlülüğü de girmektedir.
Kanun da İşçinin İş Sağlığı Ve Güvenliği Hakkı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, işyerinde meydana gelebilecek olası tehlikelere karşı önlem alma yükümlülüğü Borçlar Kanunu m.417 ve 6331 sayılı Kanun’la işverene yüklenmiştir. İşçilerin de işverenin bu yönde vereceği talimatlara uyma yükümlülüğü vardır.
Borçlar Kanunu Madde 417 - İşveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde 1 – Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
İlgili Kanun maddelerinde de görüleceği üzere İşçinin İş Sağlığı Ve Güvenliği Hakkı önem arzetmektedir ve işçiye bazı haklar vermektedir bunlardan biride ;
İşçinin Çalışmaktan Kaçınma Hakkıdır. Eğer İşveren iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin almamış sa işçi çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilr.
6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. Maddesinde ve İş Sağlığı ve Güveliği Yönetmeliği’nin 8/1. maddesinde çalışanın çalışmaktan kaçınma hakkı ve şartları açıkça düzenlenmiştir. İlgili hükme göre ciddi ve yakın bir tehlikenin var olduğu bir durumda çalışan İş Sağlığı Güvenliği Kurulu ya da kurulun bulunmadığı yerlerde işverenden bu konuda tespit kararı ile gerekli önlemlerin alınmasını talep edebilir.Çalışan, gerekli önlemler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınma hakkına sahiptir. Çalışmaktan kaçınan çalışanın ücret dâhil kanun veya iş sözleşmesinden doğan hakları saklıdır. Talep edildiği halde gerekli tedbirler alınmamışsa bu durumda işçinin haklı nedenle fesih hakkı doğmaktadır.
Çalışmaktan kaçınma hakkının kullanılmasının en önemli şartı olan ciddi ve yakın tehlike tehlikenin unsurlarının tespiti ve değerlendirilmesi noktasında her somut olaya göre değerlendirme yapılması gerekmektedir.