Daha önceki yazılarımda bahsettiğim üzere Kıdem tazminatı, işçilerin en önemli haklarından biridir. Bu tazminat, en az 1 yıl  aynı iş yerinde ya da aynı işverene bağlı olarak çalışmış işçilere emeklerinin karşılığı olarak ödenir. Sadece kişinin işsiz kaldığı durumlarda değil, vefat ettiği durumlarda ailesine veya en yakınına da ödenmektedir. Kişi vefat ettiği zaman kıdem tazminatının yanında birçok hakkı da devam eder. Vefat durumu ne olursa olsun kıdem tazminat ödenmesi zorunludur. Vefat eden  işçinin ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmayacağı konusuna gelecek olursak da taraflar arasındaki iş sözleşmesi işçinin ölümü ile kendiliğinden sona ermiş olacağı için işçi herhangi bir ihbar tazminatına hak kazanmayacaktır.Yani işçinin vefatı halinde İşçinin içerdeki haketmiş olduğu maaş,fazla mesai,ek ödemeler ve yıllık izin tutarı ve kıdem tazminatı ödenir.

İşçi vefat ettiği zaman iş akdine hemen son verilir. Buna göre kıdem tazminatı kişinin öldüğü tarihi esas alarak hesaplanır. Tüm işçilerde aynı iş yerinde çalıştığı her senenin en son 30 günlük brüt ücreti ödenir. Bir tam yılın dışında kalan süre bulunuyorsa gün sayıları toplanarak brüt ücret ile çarpılır. Bakanlık tarafından belirlenen kıdem tazminat tavan tutarı bulunmaktadır. İşveren bu tutarın üstüne çıkamaz. Bazı durumlarda işçi öldükten sonra işveren mirasçılara bu tazminatı ödemez. Böyle bir durumda mirasçılar İş Mahkemesine dava açıp haklarından yararlanabilir. Zamanaşımı 5 yıldır.

Ölen işçinin mirasçılara, yukarıda sayılan 4857 sayılı İş Kanunu’ndan kaynaklanan ve doğan işçilik alacakları yanında ayrıca 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 440. Maddesi uyarınca ölüm tazminatı da ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda işverenin ödemesi gereken ölüm tazminatına ilişkin usul ve esaslar Türk Borçlar Kanunu’nun 440. Maddesinde belirtilmiştir. Türk Borçlar Kanunu’nun 440. Maddesine göre Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erecektir. İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür. Bazı durumlarda işçi öldükten sonra işveren mirasçılara bu tazminatı ödemez. Böyle bir durumda mirasçılar İş Mahkemesine dava açıp haklarından yararlanabilir. Zamanaşımı 10 yıldır

Yani işverenin ödemekle yükümlü olduğu ölüm tazminatı, ölen işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi 5 yıldan az bir süre devam etmişse işçinin ölmeden önceki 1 aylık son brüt ücreti tutarında ölen işçinin yakınlarına ödeme yapılması gerekmektedir. Şayet ölen işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi 5 yıldan fazla bir süre devam etmişse işçinin ölmeden önceki 2 aylık son brüt ücreti tutarında ölen işçinin yakınlarına ödeme yapılması gerekmektedir.

Sonuç olarak işçinin vefatı halinde İşveren , işçinin mirasçılarına ;

-         Kıdem tazminatı , (çalıştığı süre esas alınarak,)

-         Vefatına kadar hakettği maaş, varsa fazla mesai, Kalan yıllık izin parası

-         Ölüm tazminatı ( 5 yıldan az çalışmışsa 1 aylık Brüt maaş 5 yıldan fazla çalışmışsa 2 aylık brüt maaş tutarında ödeme yapmakla yükümlüdür.

Bunun yanı sıra Sgk’dan alınacak Cenaze yardımı mevcuttur. “2024 yılı için cenaze ödeneği miktarı 3.385,00 TL'dir.”