Ölüm izni, hem işçinin hem de memurun bir yakınının vefat etmesi halinde belirli bir süre içerisinde çalışmaması, onun yasını tutması amacıyla sağlanan ücretli izne denir.
Ölüm izni; kamuda çalışanlar için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK)104/B maddesinde; (‘’Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.”) düzenlenen, özel sektörde çalışanlar için ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesinde (İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.) düzenlenen ve kişiye, belli derecedeki yakınlarının vefatı sonrası verilen, kanuni olarak güvence altına alınmış ücretli bir izin türüdür.
Ölüm izninin kimlerin vefatı halinde verileceği kurumlara göre değişiklik göstermektedir. Eğer yakını vefat eden kişi kamuda çalışan ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 104/B maddesi uyarınca, eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine ölüm izni verilebilir.
Memurlara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.104/B uyarınca 7 gün ücretli ölüm izni verilir. TSK çalışanı ise 10 gün ölüm izni kullanabilirler.
Eğer yakını vefat eden kişi, özel sektör çalışanı ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun (İK) ek 2. Maddesi uyarınca; ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde izin verilir. İşçilere 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 uyarınca 3 gün ücretli ölüm izni verilir. Bu kişiler dışında yakınlığı fark etmeksizin ücretli ölüm mazeret izni kanunca tanınmamış olup bu durumda işverenin ölüm izni verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Burada dikkat edilmemesi gereken izinler iş günü olarak hesaplanmamaktadır. Gün olarak değerlendirilmektedir. Ölüm izni resmi tatil, hafta tatiline de denk gelse gün hesabına dahil edilmektedir.
Anlaşılacağı üzere ;
İş Kanunu’nda işçinin;
Ana veya babasının, Eşinin, Kardeşinin, Çocuğunun vefat etmesi halinde ölüm izni verilir.
Devlet Memurları Kanunu’nda belirtildiği üzere memurun ise;
Kendisinin veya eşinin ana veya babasının, Eşinin, Kardeşinin, Çocuğunun ölmesi halinde ölüm izni verilir.
Memurun eşinin ana veya babasının ölmesi halinde memura ölüm izni verilirken aynı durumda işçiye ölüm izni tanınmamaktadır.
Bu izin , ölümden önceden yada sonra kullanılamaz. Kanunda belirtilen 1. Derece yakınlar haricinde 2. Derece yakınların vefatı halinde ölüm izni hakkımız bulunmamaktadır.