Felsefede soru sormak en önemli kuraldır ve insan ancak soru sorduğu sürece düşünme eylemi gerçekleşir. Felsefenin amacı cevaplardan çok insanı soru sormaya ve bu sorular üzerinde düşünmeye yöneltmektir. Felsefi düşünce, insanın evren içinde kendi varlığını merak etmesiyle ve bu konuda sorular sormasıyla başlar. Varlık nedir? Ben kimim? Varlığın ve hayatın gerçek anlamı ve asıl amacı nedir? vb. sorular ontolojinin ve felsefenin en temel soruları içinde yer alır.
İnsanlar tarih boyunca bu konular üzerinde düşünmüş ve bu sorulara çeşitli cevaplar bulmaya çalışmıştır. Soru sormak öğrenmenin ilk adımıdır, zihninde herhangi bir konuyla ilgili bir soru oluşturan bir birey, düşünme edimine başlamış, bir bilinç ve farkındalık düzeyine ulaşmış demektir. Bundan sonraki aşama ise sorulan sorulara karşı rasyonel cevaplar bulabilme basamağıdır.
Çaylak ile Filozof - 1/Ben Bir Neyim? isimli eseri, çocuklara yönelik olarak yazılmış olan bir felsefe kitabı olarak kabul edebiliriz.
Özkan Öze bu kitabında, çocuk okuru bazı konular üzerinde tefekkür etmeye ve sorgulama yapmaya davet ediyor. Yazar doğal olarak çocuk okurun evrenle ilgili sorulara geçmeden önce, kendi iç dünyasına yönelmesini, kendini tanımasını, tanımlamasını, anlamlandırmasını ve insanı diğer varlıklara göre özel kılan niteliklerin farkına varmasını istiyor.
Kitabın şahıs kadrosu son derece sınırlı tutulmuş ve kitapta sadece Çaylak ve Filozof isimli iki karaktere yer verilmiş. Kitapta kahraman bakış açısı kullanılmış (Çaylak) ve zaman zaman iç konuşma tekniğine başvurulmuş. Kitabın neredeyse tamamı Çaylak ve Filozof arasındaki diyaloglardan oluşuyor ve kitap Sokratik yöntem de denilen soru - cevap, ironi ve cevabı buldurma tekniğiyle ilerliyor.
Kitap toplam on bölümden meydana geliyor, madde/mana çatışmasının sezildiği bu kitapta yazar, kitabın alt metninde ise düşünmeyen soru sormayan, sorgulama yapmayan, ulaşmak istediği bütün bilgileri internet yoluyla öğrenmeye çalışan teknoloji bağımlısı yeni jenerasyonu, sosyal medyayı, lüks tüketim çılgınlığı da diyebileceğimiz olguyu ve materyalizmi eleştiriyor. Yer yer mizahi bir üslûbun kullanıldığı ve canlı diyaloglar eşliğinde ilerleyen kitabın sonunda, Çaylak ve Filozof ile ilgili olarak oldukça ilginç ve beklenmedik bilgilere ulaşılıyor.
Her birey yaratılış gayesini ve kendi değerini bilmeli ve olması gereken noktada bulunmalıdır.
Akla ve özgür bir iradeye sahip olan insan, bir benlik kazanmış olarak dünyaya gelir.
"Ben" diyebilme ayrıcalığı sadece insanoğluna tanınmış olan bir imtiyazdır ama bu ayrıcalığın bazı mesuliyetleri de vardır ve insanoğlu evrendeki bu müstesna yerine layık olabilmek için sürekli çaba göstermelidir.
Çaylak ile Filozof - 1/Ben Bir Neyim? çocuk okurların mutlaka okuması gereken değerli bir kitap.
İyi okumalar dileğiyle...