Merhaba sevgili okurlar.
Ek gıda sürecinde, her anne ona yol gösterecek bir rehber arar. Daha önceki köşe yazımda 6 aylık bebekler için başlangıç olarak ek gıda sürecine ve dikkat edilmesi gereken püf noktalara değinmiştim. Bu hafta bebeğinizin hangi ayda hangi besinleri tüketmesi ile ilgili bebek beslenmesini sizler için kaleme aldım.
Öncelikle tadımlar bittikten sonra 7 aylık bebeğin beslenmesine 6. aya ek olarak yumurta sarısı, sebze çorbaları, tahıllar, muhallebi eklenmelidir. 7 aylık bir bebeğin 2-3 öğünü ek gıdadan gelmektedir.
7 aylık bebeğin beslenme tablosuna örnek olarak sabah uyandığında güne anne sütü ile başlamalıdır. Kahvaltı olarak yumurta sarısı tercih edilebilir. Ara öğünde ise yine anne sütü ile beslenirken sonrasında yine ara öğün olarak meyve püresi tercih edilebilir. Akşam yemeğinde ise hafif bir sebze çorbası sonrasında ise uyku sürecine kadar iki kere anne sütü ile beslenebilir.
8 Aylık Bebek Beslenme Tablosu
8 aylık bir bebeğin beslenme listesine ise 6, 7. aya ek olarak peynirler, tarhana, mercimek, unlu çorbalar ve kıymalı sebze yemekleri eklenmelidir.
8 aylık bebeğin beslenme tablosu,besin olarak bir kaç eklemeler yapılarak, uyanınca, Anne sütü, kahvaltı saatinde yumurta sarısı ve lor peyniri, ara öğün olarak Anne sütü tercih edilebilir. Öğle yemeğinde ise Sebze çorbası, ekmek içi verilirken ara öğün Anne sütü, ikinci ara öğün ise yoğurt ve elma tüketebilir. Akşam yemeği olarak sebze çorbası sonrasında ise anne sütü ile desteklenmelidir.
9 Aylık Bebek Beslenme Menüsü
9 aylık bir bebeğin beslenmesine de 6,7 ve 8. aylara ek olarak etler, ev yemekleri, pekmez, keçiboynuzu özü eklenmelidir.
Pekmez, bebekler için besleyici besinler arasında yer alıyor. Pekmez demir deposudur ve alyuvarların yapımı için büyük önem taşır. Pekmez, keçiboynuzu özü potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da oldukça değerli bir besindir.
Keçiboynuzu özü alırken dikkat etmeniz gereken soğuk press tekniği ile üretilmesi ve ilave şeker içermemesidir.
10-11 Aylık Bebek Beslenmesi Tablosu
10-11. aylık bebeğin beslenmesine 6, 7, 8, ve 9. aylara ek olarak balık eklenebilir. Ancak balık alejik potansiyeli yüksek bir besin olduğu için 12. aydan sonra da başlayabilirsinz. Bebeğinizi gözlemlemeniz çok önemli bir yere sahiptir.
1 Yaş (12 aylık) Bebek Beslenmesi
1 yaşında bebeğiniz artık hemen hemen her besini tüketebilir. Artık ev yemeklerine ve sofra alışkanlıklarına alışmış olur. 1 yaş dönemi, bebeğinizin beslenme alışkanlıkları kazanmasında oldukça önemli ve zorlayıcı bir dönemdir. Bu dönemde besin reddi ile karşılaşılabilir. Ne zaman yemek yemek istediğine, ne kadar yemek istediğine, nerede yemek istediğine bebeğiniz karar vermek ister.
1 Yaş (12 aylık) Bebek Beslenmesinde Olması Gereken Besinleri ise söyle sıralayabiliriz; Et, yumurta,kurubaklagiller, yoğurt, yumurta (tam),İnek sütü, mercimek çorbası (havuç, patates), tarhana çorbası, et (kuşbaşı, kıyma, tavuk, balık), Peynir (pastörize edilmiş), köfte, karaciğer, kıymalı veya kuşbaşılı sebze tabağı, pirinç, etli dolma (kabak),ev yapımı meyve suları, soğuk sıkım pekmez ile tahin gibi gıdalar tüketebilirler.
Ek gıda sürecinin yeni bir macera olduğunu unutmayın ve bebeğinizle birlikte bu anların tadını çıkarın bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Sağlıkla kalın.