Merhaba sevgili okurlar. Bebeğinizin ana besin ihtiyacı ilk 6 ay sadece anne sütüdür ve bebekler 2 yaşına kadar anne sütüne ihtiyaç duymaya devam ederler. Ancak uzmanlar 6. aydan sonra ek besinlerle anne sütünün desteklenmesini  önermektedir. Ek gıda dönemine geçene kadar sadece anne sütü ile beslenmiş bebeğiniz, 6. aydan sonra ek gıdalara geçebilir. Bu sayede bebeğiniz, hayatı boyuna tüketeceği besinlerle tanışmaya başlar.

Peki ek gıdaya geçerken nelere dikkat edilmeli, ek gıdaya geçiş nasıl olmalı ve ilk hangi besinlerle başlanmalı?

İşte tüm bu aklınıza takılan soruların cevabını bu haftaki yazımda sizler için tüm detayları ile paylaştım.

Öncelikle bebeğinizin ek gıdalara geçişe hazır olup olmadığını nasıl anlamanız lazım, katı gıda vermeye başlamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Dikkat edilmesi gereken konular ise; Bebeğinizin baş kontrolünün mutlaka olması lazım. Yani katı yiyecekler yemek için bebeğinizin iyi bir baş ve boyun kontrolüne ihtiyacı vardır. Aynı zamanda oturabilmelidir.

Bebeğin genellikle doğum ağırlıklarının iki katı veya ona yakın olması gerekir.

Bebeğinizin dil itme refleksi olmalıdır. Çünkü bu durum bebeklerin boğulmasını engelleyen  reflekstir.  Aynı zamanda yiyecekleri ağızlarından dışarı itmelerine de neden olur.

Bu süreçte bebeğiniz yiyeceklere ilgi göstermelidir.

EK GIDAYA ZAMANINDA BAŞLAYIN

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli ipucu ise katı yiyeceklere başlamadan önce bebeğiniz en az 5 aylık olana ve bu hazır olma belirtilerini gösterene kadar mutlaka bekleyin. Yapılan bir çok araştırmalara göre ek gıdalara 5 aydan önce başlayan bebeklerin, daha sonra obezite ve diğer sorunlar için daha yüksek risk altında olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca bu süreçte bebekler katı yiyecekleri güvenli bir şekilde yutacak kadar gelişmemiştir ve anne sütü alımını azaltmaktadır.

Ek gıdaya geç başlanırsa da büyüme ve gelişmede geriliğine, bebeğin yetersiz beslenmesine, konstipasyona, (kabızlık) çiğneme, yutmayı öğrenmede problemlerine, demir ve çinko gibi mikronutrientlerin eksikliğine neden olur.

Anneler tarafından merak edilen  konulardan birisi ise bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı sorusudur. Öncelikle bebeğinizin yorgun ve huysuz olmadığı bir zaman seçin. Bebeğinizin biraz aç olmasına ama çok şiddetli huysuz olacak kadar aç olmamasına dikkat edin. Bebeğinizin kucağınıza veya dik bir bebek koltuğuna destekli oturmasını sağlayın. Genellikle 6 ay civarında iyi oturan bebekler, emniyet kemeri ile mama sandalyesine yerleştirilebilir. Çoğu bebeğin  ilk tadım besini sebze ve meyve püreleri olmalıdır. İlk tadıma başlamadan önce bebeğin koklamasına ve tadına bakmasına izin verin. Bu ilk kaşık reddedilebilir. Bir dakika bekleyin ve tekrar deneyin. Bu yaşta bebeğinize sunulan yiyeceklerin çoğu, bebeğin çenesine, önlüğüne veya mama sandalyesine dökülebilir.

3 GÜN KURALINA DİKKAT

Ek gıdaya geçiş döneminde  en önemli parola ise doyurma- tanıştır olmalıdır. Alerji riski de göz önüne alınarak 3 gün kuralı uygulamalısınız.  Ek gıdaya geçişin en önemli adımlarından olan 3 gün kuralı, tek bir besini 3 gün süreyle az miktarlarda bebeğe vermek, bu süre içinde bebeğe yeni bir besin tattırmamaktır.

Birinci gün 1 çay kaşığı, 2. gün 1 tatlı kaşığı, 3. gün 1 yemek kaşığı aynı gıda sunulmalı; ciltte döküntü, kızarıklık, kusma, huzursuzluk, kaka da kan gibi alerji belirtileri yoksa yeni bir gıdaya geçilebilir. Ek gıdaya geçiş sürecinden sonra bebeğimizin midesinin kendi yumruğu kadar olduğunu hiç bir zaman unutmadan kâselerce beslemeye çalışmamalı, bebek istemiyorsa zorlanmamalıdır.

İLK BESİNLER

Bebek 6 aylık iken kabak, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca ne kadar masum görünse de kavanoz mamalardan uzak durmakta fayda var bunun yerine tadımlardan sonra bebek irmiğini su ile pişirip meyveleri cam rendede ezerek ilave edip yedirebilirsiniz. Burdaki en önemli ayrıntı ise hiç bir besini blender ile ezmemek gerekir ve sebzeler mutlaka buharda pişirilmelidir.

 EK GIDADA SU TÜKETİMİ

İlk 6 ay sadece anne sütü alan bebeklere su verilmesine gerek yok. Ek gıdaya başladıktan sonra, beslenme sonrası, güvenli olduğundan emin olduğumuz (temiz) suyu verebiliriz. Bu konuda ise ek gıdaya başlandığında biberon ile bebeklere su vermek, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkilediğinden ve sağlıksız beslenmeye yol açtığından dolayı suyu bardak veya suluk ile verilmesi önemlidir. Tam tutma ve kavrama becerisi gelişmediği için bu dönemde sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır. Kullandığınız bardak yada suluğun saplı, renkli ve üzerinde figürler olanları tercih edebilirsiniz. Belli aralıklarla su teklif edilmeli ama ısrar edilmemelidir.

Ek gıda sürecine ilişkin merak edilenleri ilerleyen yazılarımda kaleme almaya devam edeceğim.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıkla kalın…

**