Merhaba sevgili okurlar.

Son dönemde dünya genelinde ve Türkiye'de yerelinde salgın halinde pek çok hastalık duyuldu. Son olarak kızamık hastalığı yaygınlaşmaya başladı. Peki kızamık nedir, nasıl bulaşır, nasıl korunulur, aşı en erken ne zaman yapılabilir?

Aklınıza takılan bu soruların cevaplarını bu haftaki yazımda sizler için kaleme aldım.

Kızamık, aşı sayesinde önlenebilir ve aşılı olunmadığında gebelere ve bağışıklığı düşük kişilere kolayca bulaşabilir. Daha çok çocukluk çağında görülen kızamık hastalığı uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre korona virüse oranla 5-6 kat daha bulaşıcı olma özelliği taşıyor.

KIZAMIK NEDİR?

Kızamık özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. İlk belirtileri; yüksek ateş ve yoğun hissedilen halsizlikle başlayıp, öksürük gözlerde kızarma, titreme ve ağızda oluşan beyaz lekeler ile devam eder. Kızamık hastalığının en büyük belirtisi olan kırmızı lekeler ve döküntüler zaman ilerledikçe daha da çok belirginleşir. Bu lekeler yüz kısmında başlayarak tüm vücuda yayılır.

AŞISIZ BEBEKLERDE DAHA DA TEHLİKELİ

Kızamık, oldukça bulaşıcı bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Kızamık virüsüne sahip olan biri öksürdüğünde veya hapşırdığında, virüs damlacıkları havada yayılarak yüzeylere yapışır. Bebekler ve aşı olmayan çocuklar virüs damlacıklarını teneffüs ederek ya da dokunarak yüzlerine, ağzına ve gözlerine bulaştırabilir. 

Özellikle aşı olmayacak kadar küçük bebeklerin, aşı olmamış çocukların, hamilelerin ve bağışıklık sistemi sorunları olanların enfekte kişilerden uzak tutulması gerekir. Bebeğinizi virüsten uzak tutmak için ellerinizi sık sık yıkamalı, öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı kapatmalı, tüm yüzeyleri temizlemeli, evi sürekli havalandırma, bebekle kişilerin temas halini engellemeli, bağışıklığının güçlü olması açısından anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. 

Aşı olmayan bebekler ve çocukların hastalık seyri, olan çocuklara göre daha ağır bir seyir izlemektedir. Bu nedenle kızamık aşısı yapılması olası komplikasyonları da önleme açısından son derece önemlidir.

KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Ülkemizde kızamık aşılaması Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimine göre 12. ayın sonunda ve çocuğun doğum tarihine göre 48. ayın sonunda veya ilkokul 1. sınıfta Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak üçlü aşılama şeklinde yapılmaktadır.

Bunlara ek olarak bölgesel bir takım değişkenlere göre de 9-11. aylar arasında ilave doz kızamık aşılaması uygulanabilmektedir.

Dikkat edilmesi gerekilen bir diğer konu ise bu hastalığa yakalanan çocuklar beş gün boyunca evde istirahat etmeli ve okula gönderilmemeli. Okul, kreş, iş ortamındaki kişiler, kızamık tanısı kesinleştikten sonra bilgilendirilmelidir. Kızamıklı çocuk ile temas eden kişiler mutlaka 72 saat içinde aşılanmalıdır.

Eve başka kişilerin ziyareti engellenmelidir. En önemlisi ise hasta havuç, portakal, yumurta gibi A vitamininden zengin gıdalarla beslenmelidir.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ

Kızamık hastalığında en önemlisi yeterli sıvı alımının sağlanmasıdır. Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde;  doktorlar tarafından antibiyotik önerilmemektedir. Fakat yükseķ ateş durumunda ateş düşürücü ilaçlar alınabilir. Oda havasının nemli tutulması önemlidir.

Ağır kızamık vakalarındaysa ise ölüm düşünülerek tedaviye yüksek doz A vitamini uzmanlar tarafından eklenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü gelişmekte olan ülkelerde kızamık geçiren her çocuğa A vitamini verilmesini öneriyor.

Yapılan bir çok araştırmalar sonucunda, kızamık hastalığının özellikle kış ve ilkbahar aylarında görülüyor. Bu da okul dönemi çocuklarında bulaşma riskini arttırıyor. Bu yüzden okul dönemi yapılan kızamık aşısı vücudun bağışıklığı açısından oldukça önemlidir.

Bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere. Sağlıkla kalın…