Merhaba sevgili okurlar, çocuklarımızın başına gelebilecek enfeksiyonları biliyorsunuz ki aşılarla önleyebiliyoruz.
Çocuklarımızı koruyacak olan, doktorların önerdiği ve sıkça uyguladığı bu aşıların bir kısmı ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı programında bulunmuyor.
Aşı uygulama programları kapsamında şu ana kadar dünyada yapılan ama bizim ülkemizde yapılamayan iki tane önemli aşıdan bahsetmek istiyorum.
Bunlardan bir tanesi rota virüsü aşısı diğeri ise menenjit aşıları. Bu hafta sizler için öncelikle rota virüs enfeksiyonuna açıklık getireceğim. Rota virüsü ishal, kusma ve yüksek ateş ile seyreden önemli bir enfeksiyondur. Problem olarak solunum yoluyla da buluşabildiği için istediğiniz kadar hijyenik şartlara dikkat edin yine de rota virüsten kurtulmak mümkün olmaz.
Fakat bebeklere rota aşısı doğru zamanda yapılırsa bu hastalıktan hayatı riski olmadan ve daha hafif bir süreçle atlatabiliyorlar. Peki bu aşı ne zaman yapılmalıdır? Aşının faydaları ve yan etkileri nelerdir? İşte bu soruların cevaplarını bu yazımda bulacaksınız.
ROTA VİRÜSÜ NEDİR?
Öncelikle Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Bu hastalık şiddetli ateş, kusma ve ishal ile kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolu oral-fekal (ağız ve dışkı) yoludur.
BU VİRÜS ÖLÜME YOL AÇIYOR
Rota virüs ishali yapılan araştırmalara göre dünyada yılda 500.000 bebeğin ölümüne yol açıyor, bu oran ishale bağlı ölümlerin %25'i demek oluyor. Rota virüs ishalinden ölümlerin %98'i ise gelişmekte olan ülkelerde görüldüğü uzmanlar tarafından söyleniyor. Böylesine tehlikeli bir mikrobun, aşısı uzunca bir süredir mevcut olup Türkiye'de de isteğe bağlı olarak uygulanıyor.
ROTA VİRÜS AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Rota virüs aşısı bebeğinizin ağzına damlatılarak uygulanır. Kullanılan aşının markasına bağlı olarak iki veya üç doz rota virüs aşısı yapılmalıdır. İlk aşı dozunun bebek 15 haftalık olmadan, son aşı dozunun da 8 aylıktan önce uygulanması gerekmektedir. Rota virüs aşısı diğer aşılarla aynı anda uygulanabilir.
ROTA AŞISININ YAN ETKİLERİ
Aşıdan sonra şişkinlik, kızarıklık, yüksek ateş, bebeklerde huzursuzluk gibi şikayetler görülebilir. Bu gibi durumlar olası ve normal durumlardır. Ebeveynlerin böyle bir durumda bebeklerini gözlemlemeleri gerekir. Eğer ateşin derecesi yüksekse, ateş ve huzursuzluk birkaç günden fazla sürüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Şu an ücretli olarak yapılabilen bu Rota virüs aşısı umarım en kısa sürede Sağlık Bakanlığı ulusal aşı takvimine girer. Bu aşıya ulaşmak her çocuğun hakkı.
Sağlıkla görüşmek dileğiyle…