Merhaba sevgili okurlar.
Çoğu bebeğin diş çıkarma dönemi oldukça sancılıdır ve biz ebeveynler olarak malesef bazen ne yapacağımızı bilemeyiz. İşte tam bu dönemde bebeğinize iyi gelecek, onu rahatlatacak yöntemleri bu hafta sizler için kaleme aldım. Fakat bu konuya değinmeden önce sizlere diş çıkarma dönemi ve belirtilerinden bahsetmek istiyorum.
ADIM ADIM SÜREÇLER
Öncelikle süt dişlerinin çıkma zamanı ve çıkma sırası bebekten bebeğe değişmekle birlikte ortalama şu şekildedir.
Ön kesici dişler (alt çene) 6 ile 10 ay
Ön kesici dişler (üst çene) 8 ile 10 ay
Yan kesici dişler (üst çene) 9 ile 13 ay
Yan kesici dişler (alt çene) 10 ile 16 ay
Birinci azı dişler (üst çene) 13 ile 19 ay
Birinci azı dişler (alt çene) 14 ile 18 ay
Köpek dişleri (üst çene) 16 ile 22 ay
Köpek dişleri (alt çene) 17 ile 23 ay
İkinci azı dişler (alt çene) 23 ile 31 ay
İkinci azı dişler ( üst çene) 25 ile 33 ay arasında çıkmaktadır.
Bununla birlikte diş çıkarma belirtileri ise; iştahsızlık, huzursuzluk, salya artışı, kulağı çekiştirme, uykuda zorluk diş etinde şişme ve ağrı, hafif ishal, diş etlerindeki kaşıntıya bağlı herşeyi ağzına sokma isteği ve 38 dereceyi geçmeyen ateş. Yapılan araştırmalar ateş ile dişin çıkması arasında bağlantı olmadığı yönündedir. Fakat istatistiklere göre diş çıkarma döneminde hafif ısı yükselmeleri sık görülen bir durumdur. Bebekleriniz için aşırı zor ve huzursuz geçen bu dönemde sizler için kurtarıcı olacak bir kaç tüyoyu paylaşacağım.
ETKİLİ DOĞAL YÖNTEMLER
Bildiğiniz gibi karanfilin uyuşturucu etkisi olduğu için neredeyse 3 günde etkisini görürken hem de bebeğin diş çıkarmalarını kolaylaştıracaktır.
Öncelikle bir çay bardağı zeytin yağı ile 5 veya 6 adet ezilmiş karanfili karıştırıp minik kavanozda kapağını kapatıp buz dolabında 6 saat beklettikten sonra ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayarak bebeğin diş etlerine işaret parmağınızla bu karışım ile masaj yapıp uygulayabilirsiniz veya eczaneden silikon parmak fırça temin ederek bu fırçayla da karışımı uygulayabilirsiniz.
Bir başka yöntem ise anne sütü dondurma favorilerinden (yoksa mamayla da yapılabilir, aynı gün yapıp tüketmek önemli) meyve emziklerinin dışını streç ile sarıp sütü dondurabilirsiniz.
Aynı zamanda taze soğan da çok tercih edilenlerin başında geliyor. Yıkayıp verebilirsiniz, fakat burda gözden kaçırmamak önemli çünkü kopabilir.
Havuç ve salatalık da yine önerilenler arasında yer almaktadır. Bütün olarak tutabileceği büyüklükte hazırlayıp soğuk olarak verebilirsiniz.
Temiz bir bezi soğuk suyla ıslatarak diş etlerine masaj yapabilirsiniz.
Son olarak diş kaşıyıcılarını buzdolabında bekletip vermek soğuğun aneljezik etkisi ile ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Fakat burda dikkat edilmesi gereken nokta diş kaşıyıcıların içlerinin sulu olmaması tercih edilmelidir. Çünkü bu tür diş kaşıyıcıları patlayarak suyunun sızma ihtimali yüksek.
İLK DİŞTEN İTİBAREN BAKIMA DİKKAT
Bebeğinizin ilk çıkan dişinden itibaren gerekli bakımı yapmanız gerekmektedir. Macunsuz bir fırça ya da kaynamış ılıtılmış su ile ıslattığınız temiz bir bez yardımıyla her beslenmeden sonra bebeğinizin dişlerini özenli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bu sayede olası diş çürüklerinin önüne geçmiş olursunuz.
Bu ipuçlarının bebeğinizin süreci kolay atlatmasına yardımcı olması dileğiyle bir sonraki yazımda görüşmek üzere...