Merhaba sevgili okurlar.

Aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında ebeveynlerin güneş kremi kullanımı hakkında kafaları karışmaya başladı ve akıllara birçok soru takıldı. Bu hafta sizler için güneş kremi ve bebeklerde güneş gözlüğü kullanımı hakkında ihtiyaç duyacağınız bütün bilgileri tek tek  paylaşarak doğru bilinen yanlışları kaleme aldım.  Aklınıza takılan soruların cevaplarını bu haftaki yazımda bulacağınızı umuyor ve konuya geçiyorum.

6 AY ÖNCESİ ÖNERİLMİYOR

Öncelikle, bebekler için günümüzde güneş kremi hakkında  pek çok doğru bilinen yanlışlara değinmek istiyorum.  Bir çok uzman bebeklerin cildi çok hassas olduğu için 6 aydan küçük bebeklere güneş koruyucu krem sürmemeleri uyarısında bulunuyor. Özellikle havaların aşırı sıcak olduğu içerisinde bulunduğumuz bu aylarda ise bebeklerin şiddetli güneşe maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. 6 ay sonrası bebekler için ise güneşin keskin olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında kesinlikle güneşten kaçınılması tavsiye edilmektedir. Nedeni ise bebeklerin cildi çok hassas olduğu için hemen lekelenmeler ve cilt hastalıkları oluşabilir. Hatta tehlikeli cilt hastalıklarına ve lekelere sebep olabilir. Bu nedenle çoğu uzmanlar 6 ay ve 1 yaş sonrası bebeklere güneş kremi önermektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kremin temiz içerikli olmasıdır. Eğer bu durumda kullanılan güneş kremi içeriğine dikkat edilmezse güneşin verdiği zarardan daha fazlasını kremler verebilir.

Diğer yandan bebekler ve çocuklar için çok fazla önem taşıyan D vitamini için önerilen en uygun güneşe çıkma saatleri 10.00 ile 11.00 arası ve 15.30 ile 17.00 arasıdır. Belirtilen bu saat aralığında pamuklu geniş kıyafetler ve şapka tercih edilerek güneş kremi kullanmadan her gün aralıklarla 15 dakika güneşe çıkmak yeterli olacaktır.

BEBEKLERDE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ

Son olarak bebeklerde güneş gözlüğü konusuna da değinmek istiyorum. Ebeveynlerin büyük bir çoğunluğu bebeklerinin güneş gözlüğüne ihtiyacı olmadığını düşünür. Fakat çocukların güneş gözlüğüne yetişkinlerden daha çok ihtiyacı var ve bu ürünler estetik görünüm için değil sağlık için kullanılmalıdır. Çünkü 10 yaş altındaki çocukların gözleri ve hatta göz kapakları çok daha hassastır, güneşten yayılan kısa dalga boyuna sahip ışınlar çocukların retinasına çok daha kolay ulaşabilir. Bunun sonucunda ilerleyen yaşlarda katarakt, göz sıvısından dengesizlikler, göz bebeği büyümesi, görme problemleri meydana gelebilir. Çocuğuna bu yüzden, çok geçmeden doğru bir güneş gözlüğü alınmalıdır.

Bu konuda dikkat edilmesi bazı noktalar ise;  Bebek güneş gözlükleri standart güneş gözlüklerinden farkı boyutudur. Bebek güneş gözlüğü modelleri bebeğin yüz yapısına göre tercih edilmelidir. Bebek güneş gözlüğü camları kaliteli olmalıdır. Kalitesiz gözlük camları kolayca kırılabilir ve kırılan parçalar bebeğe ciddi zararlar verebilir. Ayrıca gözlük çerçevesi alerji yapmayan ve toksik olmayan bir materyalden üretilmiş olmalıdır. Gözlük çerçevesi yüze tam oturmalı fakat sıkmamalıdır. Gözlük camları ise çok koyu olmamalıdır. Çünkü koyu renkli gözlük camları bebeğin görme yetisini ve iletişim kurabilmesini engellemektedir.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KAÇ YAŞINDA KULLANILABİLİR?

Bebekler güneş gözlüğü ne zaman kullanmalı, sorusu ise  diğer bir merak konusudur. Bebekler için şapka, şemsiye gibi güneş koruma yöntemleri  yararlı olsa da gözlük olmadan tam koruma sağlamak ne yazık ki zor. Bu nedenle bebeğin 6 aylık olup, yavaş yavaş kendi kendine oturabildiği ve becerilerinin geliştiği bu zamanda, bir güneş gözlüğü alınabilir. Bu dönemde muhtemelen bebek  gözlüğü çıkarmak isteyecek, bu nedenle 2 yaşına gelene kadar arkası lastikli, kolayca çıkaramayacağı bebek güneş gözlükleri tercih edilebilir.

2 yaş sonrasında ise klasik gözlükleri kullanmaya yavaş yavaş başlayabilirsiniz.Ama çok hareketli bir bebekse, biraz daha beklemekte fayda olacaktır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere... Sağlıkla kalın.