Merhaba sevgili okurlar.

Bugünkü yazımızda menenjit aşısına ilişkin değerlendirmelerde bulunacağız.

 Menenjit aşısı iki grup halinde olması, piyasada farklı isimlerde olması ve her yaş grubuna uygulanabilir olması dolayısıyla uygulama planlaması en zor aşılardır. Ebeveynlerin de kafası bu sebeple fazlaca karışır. Bu nedenle sizlere meningokok hastalığından, hastalığın belirtilerinden ve aşılarından bahsetmek istiyorum. 

Meningokok enfeksiyonu bir insanı kolay kolay yakalamaz ancak yakaladığında tablo felakettir. Meningokok hastalığı, kişiden kişiye yakın temas veya uzun süreli temas yoluyla yayılabilen bir hastalıktır. Uzmanlar, bu nedenle menenjit ve meningokok hastalıklarından korunmada en iyi yöntemin aşılama olduğuna  dikkat çekiyor.

 Menengititis adı verilen bir bakterinin neden olduğu meningokok hastalığı, menenjit (beyin ve omurilik zarlarının enfeksiyonu) ve meningokoksemiye yol açabilen ciddi bir hastalık olarak biliniyor. Uzmanlar meningokok hastalığına ise herkesin yakalanabileceğini, meningokok hastalığının sağlıklı olan insanlarda bile sıklıkla, aniden, uyarı vermeden ortaya çıkabileceğini vurguluyor. Yapılan bir çok araştırmalar sonucunda, 1 yaşından küçük çocuklarda 16-23 yaş arasındaki ergenler ve genç erişkinlerde ve bağışıklık sistemini etkileyen belirli bir tıbbi sorunu olanlarda riskin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Hastalık kişiden kişiye yakın temas (öksürme, öpüşme) veya aynı hanede yaşayan insanlar arasında uzun süreli temas yoluyla yayılabiliyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Bu hastalığın çocuklardaki ana belirtileri ateş, ense sertliği, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk, bulantı, kusma ve ışığa bakamamadır. Bunun yanı sıra, 2 yaşından küçük çocuklarda şu belirtilerle menenjite işaret edebileceğinden hastaneye başvurulmalıdır;

çocuğun vücudunun göbeği yukarı kalkık ve kafası geride arkaya doğru bükülmesi, az yemek yeme,  inleme şeklinde ya da çok tiz ağlama,  soluk ve lekeli bir görünüm,  kafada bulunan bıngıldağın aşırı gergin ve şiş olması,  kaskatı olma.

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Özellikle çocuklarda önemli menenjit etkenleri olan hemofilus influenza ve pnömokok adlı bakterilerden aşıyla korunmak mümkündür.

Çocukluk çağının aşıları olarak 2, 4 ve 6 ayda uygulanan ve 1 yaş sonrası tekrarı yapılan aydan zatürre (pnömokok) aşısı ve 2, 4, 6. Aylarda yapılan ve 18. ayda tekrarı yapılan beşli karma aşı içinde yer alan Haemophilus influenza aşısı ile iki önemli menenjit etkenine karşı bebeklerde koruma sağlanır. Böyle bir riskle karşılaşmamak için özellikle minik yavrularımızın aşılarını ihmal etmemenizi öneririm. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Sağlıkla kalın..