Merhaba sevgili okurlar.

Bu haftaki yazımda minik bedenleri rahatsız eden isilikten ve neden oluştuğundan, evde tedavi yöntemlerinden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle isilik, sıcak ve nemli havalarda ter bezlerinin tıkanması sonucu meydana gelen bir cilt lezyonudur. Yani cildin renginin ve dokusunun bozulmasıdır. 

İsilik genellikle küçük bebeklerde vücudun çok terleyen yüz, boyun, koltuk altı, sırt ve bezin bağlandığı bölgeler de görünüyor. Fakat aşırı sıcak ve nemli ortamlarda çocuk ve yetişkinler de bu durumla karşılaşabilir.

İSİLİK OLUŞUMUNU ARTTIRAN NEDENLER

Bebeğin çok sıcak ve nemli bir ortamda olması, çok sıkı, dar, pamuk içermeyen, kalın kumaşla veya kalın giydirilmesi, bebeğin cildine yoğun kremler ve bebek yağları sürülmesi isilik oluşumuna sebep olur. 

İSİLİK DURUMUNDA  YAPILMASI GEREKENLER

Bu tür durumda en büyük yapılan hatalardan birisi bebeğin üşüdüğü düşünülerek çok kalın giydirilmesi ve bebeğin üstünün örtülmesidir. Bunun aksine bebeğin serin ortamda olmasına özen gösterilmelidir. Sıcak ortamlar isiliğin daha da çoğalmasına sebep olur. Bu durumda klima veya vantilatör kullanılabilir fakat direk maruz bırakılmamaya dikkat edilmelidir. 

Bir diğer önemli nokta ise pamuklu, geniş ve rahat giysiler giydirilmelidir. Ayrıca giysileri ve bezi çıkarılıp cildi sık sık havalandırmakta fayda var. Aynı zamanda sık sık ılık su ile duş aldırılmalı ve mutlaka pamuklu havlu ile kurulanmalıdır. Bu süreçte asla yoğun bebek kremleri ve yoğun bebek yağları sürülmemelidir. Lezyonların üzerine doğal gül suyu sürülebilir. Yatak ve yastık kılıflarının pamuklu ürünlerden yapılmış olması gerekir. Bunun beraberinde terli kıyafetleri hemen değiştirmeli ve terletmeyen pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.

Duş sırasında sabun, kese, lif gibi cildi tahriş edecek cisimler kullanılmamalıdır. Bebeğin lezyonları eli ile kaşımasını engellemek adına tırnakları kısaltılmalıdır. Son olarak hekim tavsiyesi ile vücudu serinleten nem dengesini koruyan losyon ve kremler kullanılması bebeği rahatlatacaktır. 

GEÇMEYEN ŞİKAYET DURUMUNDA NE YAPILMALI?

 Yapılan tüm bu önerilere rağmen eğer vücutta oluşan kabarıklık, pürüzlenme, kaşıntı ve batma hissine benzer acı şikayetleri, 3-4 gün içinde geçmezse bebek, uzman bir hekime gösterilmelidir. Ayrıca isilik olan kişinin cilt yüzeyinde sıcaklık, şişlik, kızarıklık azalmak yerine artıyor ve bu bölgelerde iltihaplanma oluşuyor ise kişi mutlaka doktora başvurmalıdır. İsiliğe eşlik eden hâlsizlik, ateş ya da lenf bezlerinde şişlik varsa vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere… Sağlıkla kalın.