İşçi ve işveren ilişkisi yazımız da işçi haklarına alt başlıklarla yer vermiştik.
Yazımızın devamı olarak İşçinin Çalışma Koşullarında Değişikliğe Rıza Göstermeme Haklarına bir bakalım.
2023 son çeyreğini bitirmek üzereyiz ve bir taraftan Asgari ücret tespit komisyonu yeni asgari ücret üzerinde çalışmaya başlamış bulunmakta, yeni asgari ücret ne kadar olacak sorusuyla zihnimizi yeterince meşgul etmekteyken, güncellenecek olan asgari ücret tutarıyla , İşçinin Çalışma Koşullarında Değişikliğe Rıza Göstermeme Haklarına yer vermemiz gerekmektedir.
İş sözleşmesi , işçi işveren arasında gerçekleştirilmiş bir akid’dir.Tek taraflı işveren tarafından değiştirilemez. Eğer işçinin çalışma koşullarında değişiklik yapılacaksa bu işçiye bildirilmeli ve işçinin kabulüyle gerçekleştirilmelidir.
Çalışma koşullarında değişiklik 4857 sayılı İş Kanunun 22. Maddesinde düzenlenmiştir.
Madde 22:“İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.”
Çalışma koşullarında değişikliğe bakacak olursak ;
- Ücret Düşürülmesi : İşveren, işçinin ücretini ve yaptığı işin niteliğini tek taraflı değiştiremez. İşçi aleyhine yapılan değişikliklerdir.
- Ücretsiz izin uygulaması : İşçinin ücretsiz izine çıkarılmasıdır.
- İşçinin yaptığı işin niteliğinin değiştirilmesi : İşçinin yapacağı iş , iş sözleşmesinde belirtilmiştir. Yani şoför olarak alınan işçi, temizlik elemanı olarak çalıştırılamaz.
- İşyeri Değişikliği : Eğer işverenin birden fazla işyeri varsa, işçinin çalışma alanı rızası olmadan değiştirilemez.
- Çalışma Sürelerinde Değişiklik : Çalışma saatlerinin ve işyerindeki iş ritminin belirlenmesi kural olarak işverenin yönetim hakkı içinde yer alır. Ancak, çalışma saatlerindeki değişiklikler işçi için zorluklar getiriyor ve koşullarda ağırlaşma olarak nitelenebiliyorsa esaslı değişikliğin varlığı kabul edilir.
Yukarda da bahsettiğim üzere eğer çalışma koşullarınızda yapılan değişiklik size yazılı olarak bildirilmediyse bağlayıcı değildir. İşveren yazılı olarak bildirdiyse, değişiklik sizin 6 gün içinde yazılı olarak kabul etmenize istinaden geçerlilik kazanacaktır. İşçi değişikliği 6 gün içinde kabul etmez ise yada cevap vermez se kabul etmemiş sayılacak ve eski şartları esas olarak kabul edilecektir.