Cumhuriyetin ilanından sonra her alanda bir ileriye dönük hamleler yapılırken, kültür ve sanat alanında da önemli çalışmalar başlatılır.
Bu çalışmalardan biri de dönemin iktidar partisi olan Cumhuriyet Halk Partisinin Anadolu’nun resmedilmesi kararıdır.
“Bu karara göre, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi tarafından seçilen sanatçılar, masrafları parti tarafından karşılanmak üzere, aynı yılın Ağustos-Eylül ayları boyunca, kendileri için belirlenmiş Anadolu şehirlerini ziyaret edecek; oralarda eskizler yapacak, fotoğraflar çekecek ve bu çalışmalarından, 10’ar adet resim üreterek, kent/kırsal manzaraları ve yerel portreleri ile Anadolu kültürünü bir nevi belgeleyeceklerdir”
“1943 yılına kadar, düzenli olarak her yıl tertiplenmeye devam eden bu geziler sırasında; 48 sanatçı, Anadolu’nun 62 şehrine gönderilir ve bu sanatçılar toplamda 675 resim üretirler.
1938 yılında 48 sanatçı içinde yer alan ressamlardan; “Avni Çelebi; Malatya, Bedri Rahmi Eyüboğlu; Edirne, Cemal Tollu; Antalya, FEYHAMAN DURAN; GAZİANTEP, Hamit Görele; Erzurum, Hikmet Onat; Bursa Mahmut Cüda; Trabzon, Saim Özeren; Konya, Sami Yetik; İzmir, Zeki Kocam Emi; Rize’ye “gönderilir.
Feyhaman Duran da Gaziantep’e gelir ve Ömeriye camii resmeder. Ressamın gelişi şehirde haber olur, ilgi görür.
Yapılan eserler Ankara’da jürice her yıl değerlendirmeye tabii tutulur. Seçilen eserler ödüllendirilir. Ankara, İstanbul, Konya devlet sergi evlerinde ve resimlerin yapıldığı bölgelerde bulunan halkevlerinde sergilenir.
“Bugün, bu gezilerde üretilen 675 resmin, önemli bir kısmının durumu bilinmemektedir. Kimi özel koleksiyonlarda, kimi çeşitli arşivlerde tutulan eserlerin büyük bir kısmı kayıptır. Bazı ressamların çalışmalarından günümüze, tek bir eskiz parçası dahi ulaşamamıştır.”
Yazan:Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş