Ömeriye Camii, Şeri mahkeme sicilleri kayıtlarında (Cilt: 37,93 de) Ömeriye camii olarak değil de” DAPINCAK” olarak yer almaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde de “Dayrıncak “olarak ifade edilen bu camii, Dapıncak olarak yazılması gerekirken” yanlışlıkla “Dayrıncak” olarak da yazıldığı iddia edilmektedir.
Gaziantep’in Düğmeci Mahallesinde bulunan bu tarihi cami, Antep’in en eski camisidir. 607 hicri (l2l0 miladi) yılında tamir geçirdiği kayıtlarda yazmaktadır. Caminin kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte Halife Hz. Ömer zamanında yapıldığı, ya da Hz. Ömer’in kızından olma torunu Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz tarafından inşa ettirildiği gibi, birincisinin yaptırıp ikincisinin onarttığı hakkında da söylentiler de vardır.
Halk arasındaki bir rivayete göre bu cami her yıl tabana doğru çökmekte ve toprağa gömülmektedir. Tamamen battığı zaman kıyametin kopacağına inanılmaktadır.
Yine genel halk rivayetinde eskiler Antep'in kuruluş şeklini bu ili İslam ışığına kavuşturan Hazreti Ömer’in adının yazılışına benzetmişlerdir.
“Şöyle ki ; o zamanlar Tepebaşı ve Kayacık’ın üst kısımları boştur. Evler bu tepelerin kuzey güney ve doğu yönlerine yapılmıştır. Tepebaşının batısı tamamen boştur. Böylece Akyol, Kozanlı, Bey, Eyüboğlu mahalleleri “AYIN” harfini meydana getirmektedir. Kale “MİM” harfidir. Bey mahallesinin bir kısmı ile Sefer Paşa “Ayın” ile” Mim” arasındaki kısımdır. Yine o zamanlar Türk tepe üzerinde evler bulunmamaktadır. Güney eteğinde Bostancı Mah.” R” harfini teşkil etmektedir. “
Bu rivayetler yanında “kızların bahtının açılması” için “kilit açma” tabir edilen halk inanmalarının da uygulandığı bir ibadethanedir.