1949’lu yıllarda Gaziantepli içme su ihtiyacını; Pişirici, Kozluca, Şıhfetullah camii, Ahmet Çelebi camii kastelleri ve mahalle aralarındaki 32 çeşmeden temin eder. Halkın bir bölümü de içme suyunu “tenekesi 15 kuruşa” satılan; “Ayran suyu ile   Gücege suyunu” tercih ederlerdi.

Alleben deresinde İncili pınar gibi birkaç pınardan da içme suyu ihtiyacı giderilmeye çalışılsa da çözüm olmamıştı.

  Kuyulardan çekilen su da evlerde temizlik için kullanılırdı.

1949’lı yıllar da salgın hastalıkların artması ve nihayetinde içme suyuna olan ihtiyacın had safhaya ulaşması üzerine Gaziantep belediyesi “Nizip şosesi” üzerinde, Acem suyu kasteline yakında bir yerde bir kuyu açar.

” Nizip yolu üzerinde açılmış bulunulan bu su kuyusundan şehre günde 2500-3000 ton su verilmiş ve şehrin su ihtiyacı karşılanmış. Su abone adedi 3045’e çıkarılmış” *-1

   Acem suyu kasteli de Gaziantep’teki diğer kasteller gibi bir kasteldi.

Nizip yolu üzerindeki Acem Suyu; “garpten gelip, şarka doğru giden bir dere halindeymiş. Hacca gidip gelirken şehrimize uğrayan Türkistanlı Türkler, İranlılar burada konaklarlarmış, bu sebeple adına Acem suyu adını vermişler.   *2

  O tarihlerde kastel çevresinde oturan mahallelilerin ve hacıların   en önemli su kaynaklarından biri olmuş.

Daha sonraki yıllarda hacıların konaklama yerinin değişmesi, şehir su şebeklerinin   genişlemesi, daha sağlam su kaynaklarının bulunması üzerine Nizip yolu üzerindeki acem suyu unutuldu gitti.

İbrahim Alisinanoğlu-23.10.2023