İşçi ve işveren ilişkisi yazımızda  işçi haklarına alt başlıklarla yer vermiştik.Takip eden süreçte;

İşçinin iş gücü ve hizmeti  karşılığında ücret hakkı ve İşçinin Mobbinge (Psikolojik Taciz) Karşı Korunma Haklarını sizlere izah etmeye çalıştım.

Yazımızın devamı olarak gelelim Askere giden işçinin haklarına ;

Bildiğiniz üzere işten ayrılan işçinin 1 yılını doldurmuş olsa bile işi bırakması halinde kıdem hakkı bulunmamaktadır ama Kanunun vermiş olduğu haklar doğrultusunda Askere giden işçi Kıdem hakkını almaya hak kazanmaktadır.

İşçinin askerlik hizmetini yerine getireceğini yazılı olarak bildirmesi halinde Kıdem tazminatını alabilir.İhbar öneli vermeme hakkın sahiptir.Sadece İhbar Tazminatı haketmemektedir.

Bu hak, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 120. maddesi ile 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun hali hazırda yürürlükte olan ve kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesi de, muvazzaf askerlik hizmeti sebebiyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı  düzenlenmiştir.

Peki Askerlik bittikten sonra aynı işyerinde tekrar çalışmak mümkün mü ?

4857 sayılı İş Kanunu madde 31 hükmü uyarınca herhangi bir askeri veya kanuni ödevden ötürü işten ayrılan işçiler bu görevin sona ermesini takip eden 2 ay içerisinde işe girmek istedikleri durumda, bu taleplerini işverene yazılı olarak bildirmelilerdir. Yani askerlik görevi sona eren işçi görevinin sona ermesinden itibaren 2 ay içinde işverene işe dönmek istediğini bildirerek işe dönebilir. Askere giden işçinin hakları arasında elbette işe dönebilmesi de yer almaktadır. 

İşveren askerden gelen çalışanını işe almak zorunda mı ?

Evet zorunda . İşçi eğer işverene  işe başlamak için başvuru yapmışsa ve işçinin eski pozisyonu görev yaptığı işte iş gücüne ihtiyaç varsa derhal boş pozisyon yoksa takip eden süreçte boşalacak ilk iş gücü ihtiyacında ilgili personeli işe almakla yükümlüdür. İşçinin işe alımında işçinin çalışma şartları eski çalışma şartlarıyla aynı olmalıdır.

İşçi eğer işverene yazılı olarak bildirimde bulunmuş ve işveren işçiyi işe almamışsa o işçiye 3 aylık maaşı kadar tazminat ödemek zorundadır.

Sonuç olarak işçi askere giderken kıdem tazminatı alır.Askerlik sonrası işe dönmek isterse işveren almak zorundadır.İşveren işçiyi işe almazsa 3 aylık tazminat ödemekle zorundadır.