Bir şehrin ruhu, onun kalabalık ve hareketli olmasında değil, o şehrin kültür ve sanat alanında geçmişe bıraktığı iz, geleceğe taşıdığı mirastır.
Eğer bu şehir, görkemli eserlerini yarınlara saklayabiliyorsa hayatı devam eder.
Eğer bu şehir koynunda büyüttüğü Nuri Mehmet Paşaları, Bedreddin Aynîleri, Mütercim Asımları, Münif Paşaları, Şahinbeyleri, Mitat Ençleri gönüllerde yaşatabiliyorsa ruhu vardır.
Bu şehrin sokaklarında aynı dokuyla hâlâ hayat seksek oynuyorsa, hâlâ Nakıp Ali’de bir sinemada buluşabiliyorsa kalpler, Dokuzlu, Çepikli halayları kurulabiliyorsa o şehir canlıdır.
Çocuklar Birdirbir, Çelikçomak patladı diyebiliyorsa, okullarda zil sesleriyle çocukların neşesi bahçelerde uçuşuyorsa umut vardır.
Bakırcılar çarşısında keskin sirke kokusu arasında bir sokak çekiç sesleriyle sizi karşılıyorsa, Almacı Pazarı’nda nane ve kekik kokularıyla karışık bin bir baharat yakıyorsa burun deliklerinizi bu şehirde hayat vardır.
Fabrika bacalarında dumanlar tütüyorsa, sayacılarda çıraklar dikiş başındaysa, bu şehir gençtir, dinamiktir, üretkendir.
Ve en önemlisi; bir şehir belli alanlarda halkını buluşturabiliyorsa, sanatsal ve kültürel faaliyetlerde öncülük yapabiliyorsa insanına, aynı potada farklılıkları birleştirebiliyorsa, kültür ve sanat üretebiliyorsa şehir bütün cazibesiyle ve gücüyle ayaktadır.
Bunları yapamayan, trafikte egzoz dumanları arasında boğulan, kuru kalabalıkta amaçsız yığınlar arasında sadece evden işe giden işten eve dönen insanların yaşadığı şehirler müteharrik ölü şehirlerdir.
Kültür ve sanat bir şehrin kanatlarıdır. Alır onu, uçurur aydınlık yarınlara doğru. Her yaşayan insan gibi şehirlerin de bir hayatları, bir ömürleri, bir kaderleri vardır. Şu farkla ki şehirler henüz bu dünyadayken ölürler tekrar diriltilirler… Bu şehrin toprakları, sokakları, caddeleri, pazarları kaç şehir gördü? Kaç asır, kaç medeniyet, kaç yönetim yaşadı?
Gaziantep, coğrafi avantajının yanı sıra, sanayi, turizm ve eğitim alanlarında da bir kurtuluş, bir çare, bir sığınak şehri olarak görüldüğünden haliyle civar ve uzak şehirlerden çokça göç alan, her şehrimizden ve her yöreden insanın yaşadığı kadim bir şehirdir. Bu sebeple hemşehrilik duygusuyla bir araya gelen insanların kurduğu, çok sayıda sivil kuruluşun mevcut olduğu, adına ister kültür birliği densin ister coğrafya ister kan bağı densin, bu şehir kader birliği yapan insanların yaşam sürdüğü bir medeniyettir.
Halkın birlik ve beraberlik içinde yaşaması, o şehirde yaşayanların belli aralıklarla bir araya gelmesi, ortak bazı paydalarda buluşması, belli alanlarda etkileşim içerisinde olması, paylaşım duygularının diri tutulması ile mümkündür. En az havanın sıcaklığı kadar ekonominin ve güvenliğin insanları bunalttığı ağustos ayında bu yıl 7. si düzenlenen Gaziantep Hemşehri Dernekleri Festivali oldukça renkli ve eğlenceli geçti. Her derneğin kendi yöresine, kültürüne, değerlerine, amaçlarına uygun içerik ve görsellerle katılım sağladığı festival 3-6 Ağustos tarihleri arasında Gazianteplilerin uğrak yeri oldu.
Altmışın üzerinde dernek, vakıf ve federasyonun katıldığı festival, şehrin adeta sosyal, kültürel, etnografik, gastronomik ve müzikal bir panoraması gibiydi. Davul ve zurnalar eşliğindeki halaylardan, yöre türkülerinin mehtaplı gecede yankılanmasından, yöresel kıyafet ve yiyeceklerden tutun, coğrafyaya özgü hayvan cinslerine varıncaya kadar görsel bir şölenin sunulduğu tam bir kültür sanat ziyafetiydi.
Gelişen teknolojiyle birlikte kültürel yozlaşmanın dibe vurduğu, bireyselleşmenin, ötekileşmenin ve ötekileştirmenin başını alıp gittiği bir zamanda, Mevlanaca, Yunusça bir çağrıyla tüm farklılıkları yedinci kez bir araya toplama iradesini göstermek ve şehir protokolünün halkla bütünleşmesi, bir festivalin şehrin ruhuna dönüştüğü ve şehri insanıyla, kültürüyle, sanatıyla canlandırdığı bir gerçektir.
NOT: Bu vesileyle biz de Adıyamanlılar Vakfı olarak Festival Park’ta standımızı açarak hemşehrilerimizle buluşma imkânı yakaladık. Bize bu imkânı veren ve bizi standımızda onurlandıran başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Ak Parti İl Başkanı Murat Çetin, İl Milli Eğitim Müdürümüz Yasin Tepe olmak üzere emek veren ve destek olan herkese çok teşekkür ederiz.
Daha nice festival ve organizasyonlarda sağlık ve huzur içinde buluşmak dileğiyle..