Gelecekte Google’nin en büyük rakibi diyebilirim. Yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, GPT-3.5 dil modeline dayalı bir sohbet robotu olan ChatGPT'yi beta olarak piyasaya sürmüştü. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, karmaşık görevlerdeki uzmanlığı ve kullanım kolaylığı ile uzmanların ve gençlerin dikkatini çekti.

Doğal dil işleme yeteneği sayesinde, insanların doğal dilde konuşarak veya yazarak sordukları soruları ve ifadeleri anlamak ve buna uygun cevaplar üretmek için tasarlanmış bir yapay zeka dil modelidir. Geniş uygulama alanıyla birçok farklı konuda sorulara yanıt verebilen, çeşitli dil seviyelerinde yazılmış metinleri anlayabilen ve hatta belirli konularda önerilerde bulunabilen bir modeldir.

Uzmanlar tarafından dünya da “yapay zeka” teknoloji analizleri, yararları ve zararları hususunda tartışma konusu oluyor. ChatGPT, teknolojisini de bu bağlamda ele alabiliriz.

İntihal Programı üretilmeden önce akademi anlamında başarı elde eden ve profesörlüğe kadar yükselen bir çok kişilerin yaptıkları çalışmaların aslında çalıntı olduğu ya da yabancı kaynaklardan çeviri şekilde hazırlanmış tez çalışmaları olduğu ortaya çıkmıştı. Bu bağlamda baktığımızda teknoloji ne kadar güzel! Hırsızlıkları ve emeksiz elde edilen statüleri, açık şekilde biz insanlara sunmuştu. Halen zamanında hırsızlık yapılarak yazılan makalelerle profesörlüğe yükselen insanların halen aynı statülerde çalıştıklarını bilmekteyiz. İşin komik yanı tespit edilen bu hırsızlıklar sonucu belgelerine ve unvanlarına el konulmamasıdır. Gerçi burası Türkiye

Devam edelim…

ChatGPT yapay zeka teknolojisine tekrar dönersek, bu programın geliştirdiği yazılım içeriği arasında örneğimizle ilintili “metin yazma, temel akademik makaleler, edebi metinler ve film senaryosu” gibi dönüştürücü işlev sunan, kullanıcılar için hızlı ve pratik işlevi olan harika bir sistem parmaklarımız altında durmaktadır. Bu kısma bir parantez açalım!

(Eğer ChatGBT veya benzer sitelerde yapay zeka sistemiyle akademik çalışma yaparsanız, bunu tespit etme yazılımları da geliştirildi.)

Metinleri anlatımlı videolara dönüştüren yapay zeka platformu olsun metin özetleme ve metindeki anahtar kelimeleri tespit etme olsun, “orijinal” yapıtlar gelecekte ne noktaya gelecek merak konusu olmuş boyutta. Şimdilik ChatGBT platformu yeni diyebiliriz ileride Google gibi çok işe yarayacağı söz konusu diyebiliriz.

Gelecekte Google’nin en büyük rakibi diyebilirim.

CHATGPT özellikleri kısa başlık altında şu şekilde:

·         Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklama (Örneğin: Bir kod bloğunun ne işe yaradığını açıklama)

·         Hata ayıklama ve düzeltme (Örneğin: Herhangi bir kod bloğundaki hataları tespit edip doğrusuyla düzeltme)

·         Metin yazma (Temel akademik makaleler, edebi metinler, film senaryosu vb.)

·         Metin özetleme ve metindeki anahtar kelimeleri tespit etme

·         Matematik denklemleri çözme

·         Soru-cevap

·         Diller arası çeviri

·         Tavsiyelerde bulunma

·         Sınıflandırma