Ve  Asgari ücret 17.002 TL olarak açıklandı tatminkar bir rakam mı göreceli ve 2024 yılı için ikinci bir zam oranı olmayacak.

Asgari ücret ilk olarak ; ILO, “Evrensel ve kalıcı bir barışın ancak sosyal adalet temeline dayalı olduğu” görüşüyle ortaya çıkmış ve 1919 tarihli ILO Anayasası Başlangıç bölümünde “yeterli yaşam koşullarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınması” dahil olmak üzere çalışma koşullarının acilen iyileştirilmesi çağrısıyla geçerlilik kazanmıştır.

1928 Tarihli ve 26 Sayılı Asgari Ücret Belirleme Yöntemi Sözleşmesi, 1928 yılında kabul edilmiştir. Bu Sözleşme, “toplu sözleşme yoluyla veya başka bir yolla etkili bir ücret tespiti usulünün bulunmadığı veya o ücretlerin düşük olduğu işlerde veya işlerin bölümlerinde (özellikle evde yapılan işlerde) çalışan işçiler için” üye devletlerin asgari ücret uygulamalarını teşvik etmiştir.

100’ü aşkın üye devlet tarafından onaylanan 26 Sayılı Sözleşme, en yaygın biçimde onaylanan ILO Sözleşmelerinden birisidir. Sözleşme’yi tamamlayan 30 Sayılı Tavsiye Kararı, kadınların asgari ücret belirleme organlarına katılmaları ve kanunlara bağlı işverenleri haksız rekabetten korumaya ilişkin önlemlerin güçlü biçimde uygulatılması çağrısında bulunmaktadır.

Bu Sözleşme, 29 Ocak 1975 tarihinde ülkemiz tarafından onaylanmıştır. Ve ülkemizde geçerlilik kazanmıştır.

1970 Tarihli ve 131 Sayılı Asgari Ücret Tespit Sözleşmesi, 1970 yılında kabul edilmiştir; bu Sözleşme’nin 26 Sayılı ILO Sözleşmesi’nde öngörülenden daha geniş koruma sağladığı kabul görmüş  ve 131 Sayılı Sözleşme, onaylayan üye devletleri bir asgari ücret sistemi kurmaya teşvik etmektedir.

İlgili sözlemde 3. Md. ;

Asgari ücret düzeyini belirlerken dikkate alınacak unsurlar, mümkün olduğunca ve ulusal uygulama ve koşullara uygun olacak şekilde aşağıdakileri içerir:

(a) Ülkedeki genel ücret düzeyleri, hayat pahalılığı,sosyal güvenlik yardımları ve diğer sosyal grupların ilgili yaşam standartlarını dikkate alarak işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçları;

 (b) Ekonomik kalkınmanın gereklilikleri, üretkenlik seviyeleri ve yüksek bir istihdam düzeyine ulaşma ve bunu sürdürme arzusu dahil olmak üzere ekonomik faktörler.

Asgari ücret her ne kadar önemliyse gözden kaçırılmaması gerek diğer ücretliler var. Her yıl asgari ücretteki artışın diğer ücretlilere o oranda yansımadı TUİK verileriyle ortada.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,8 artmış. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2023 yılı Ocak ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %4,9, inşaat sektöründe %18,1 ve ticaret-hizmet sektöründe %7,9 artmış.

Görülüyor ki asgari ücret arttıkça diğer ücretli ile asgari ücretli arasındaki ücret çıtası daralıyor. Diğer bir deyişle Orta kesim küçülüyor. Diğer ücretlilerin gelirlerindeki artış ile asgari ücret artışı arasındaki bağ kopmuş durumda. Asgari ücretli maaşında iyileşme yaşanırken, diğer ücretlilerin maaşı ezici çoğunluğu aşağıya doğru çekilmektedir. Bu göz ardı edilmemesi gereken bir gerçektir.